Rađanje djetata, prvog, drugog ili petog, sa sobom donosi brojne promjene. Iako žena koja rodi peto dijete možda misli da već sve zna, život je taj koji i tada zna iznenaditi.

To je shvatila i jedna mama koja je nedavno rodila baš svoje peto dijete, zbog čega je odlučila poslati poruku svim drugim majkama. Pročitajte je u nastavku.

Sjedila sam ispred kuće i polako pila čaj koji mi je netko preporučio da mi pomogne s majčinim mlijekom. Iza mene je bilo nekoliko dugih i napornih tjedana otkad smo doveli našu najmlađu kćer iz bolnice nakon što je boravila na neonatalnoj jedinici intenzivne skrbi. Osjećala sam se poraženom na više razina.

Ovo je bilo moje peto dijete i u mojoj glavi do sada sam već trebala svladati cijelu tu priču s roditeljstvom, zar ne? Ali umjesto toga, borila sam se, jako.

Bila sam iscprljena. Moja starija djeca osjećala su se zapostavljeno. I umjesto da sam bila u blaženoj fazi, ja sam razmišljala o svim mjesecima moje naporne trudnoće, opet me mučio mastitis, a moje dijete nije htjelo dojiti.

Iako nisam htjela odustati od dojenja, nakon tri ture antibiotika i konzultacija s dva različita savjetnika za dojenje, izgledalo je kao da ću morati.

I tako, bila sam u fazi u kojoj sam isprobavala sve načine koje sam pronašla u najdubljim kutcima interneta kako bih smanjila količinu mlijeka.

Mila Kunis - 2 Je li loša majka? Pravilo Mile Kunis s kupovinom božićnih darova izazvalo oprečne komentare

Mama i kći "Naučit ću te da za svoje postupke ne tražiš potvrdu u drugima, pa čak ni u meni"

TRENUTAK U KOJEM JE SHVATILA

Skoro sam počela uživati u svojoj šalici čaja, a onda sam pogledala vrećicu i primijetila poruku na njoj. Pisalo je: Majci novorođenčeta: Ne zaboravite da ste i vi, također, novorođeni.

I samo odjednom, plakala sam.

Jer, kako nikada nisam razmišljala na taj način? I zar to nije točno, bez obzira jeste li rodili prvo ili peto dijete?

To nikad nije isto iskustvo. Svaki novi dodatak vašoj obitelji dolazi s vlastitim izazovima, poteškoćama i borbama. Ja sam možda rodila četiri puta i možda sam imala iskustva s majčinstvom, ali nikada nisam bila majka u ovakvim okolnostima, s ostalom djecom i u ovim godinama.

Drugim riječima, opet sam, ispočetka, nova majka.

Možda vam to zvuči glupo, ali gledajući poruku na toj vrećici čaja, shvatila sam koliko je moj pristup majčinstvu bio pogrešan.

Govorila sam sebi da bih trebala biti bolja u ovome jer sam to već radila, da se moram sastaviti, sve posložiti i shvatiti kako se odjenuti prije nego se moje dijete probudi.

Bila sam stroža prema sebi. Umjesto da sam koristila lekcije koje sam naučila prethodna četiri puta i dala sebi vrijeme da se prilagodim, čini se da ništa nisam naučila.

Ali shvatila sam i da nije kasno. Mogla sam početi od tog trenutka u kojem sam shvatila da sam majka novorođenčeta, i da sam ponovno rođena kao majka. Možda nisam bila mama prvi put u životu, ali bila sam nova mama ovom djetetu.

PORUKA SVIM MAMAMA

Bila sam nova mama i to je zaslužilo priznanje. Zato evo moje poruke svim majkama koje su upravo rodile:

Majci koja je upravo dočekala svoje prvo dijete,
majci koja je upravo dočekala svoje peto dijete,
majci koja je dočekala novu bebu iako je mislila da je gotova s djecom,
majci koja je upravo dobila poziv od agencije za usvajanje,
majci koja je tek saznala da ima dijete s posebnim potrebama,
majci čije je dijete upravo otišlo na neonatalnu jedinicu intenzivne skrbi,
majci koja je upravo rodila blizance,
majci koja je upravo saznala da je trudna,
majci koja se upravo vratila na posao,
majci koja je upravo odlučila ostati kod kuće,

majci koja koristi formulu,
majci koja doji,

zapamtite ovo: i mi smo ponovno rođene na jedan svoj način. S vremenom ćemo steći mudrost, iskustvo i znanje, ali istina je da se neće dogoditi taj neki trenutak u kojem ćemo znati što točno moramo raditi. Jer svaki dan donosi nešto novo. Na neki način, i mi mame smo novorođenčad.

I baš kao što svojoj novorođenčadi osiguravamo nježnosti, ljubav i brigu (i puno odmora i hrane), moramo se sjetiti da isto to radimo i za sebe.

Jer, vaša beba nije jedina koja treba pronaći svoj put u svijetu od sada pa na dalje, ali treba vas da je vodite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju