Znanost je uzbudljiva i kreativna. Omogućava vam da neprestano učite i usvajate nova znanja i iskustva i istražujete svijet oko sebe - poruka je koju su znanstvenice s Instituta Ruđen Bošković (IRB) poslale svim djevojkama i djevojčicama povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, koji se diljem svijeta obilježava 11. veljače.

Kemičarka i pomoćnica ravnatelja IRB-a dr. sc. Ivanka Jerić, koja je, između ostalog, i majka 16-godišnje Barbare, rekla je povodom ovog dana kako je jedna od stvari koju pokušava naučiti svoju kćer ta da je u životu važno da radi ono što voli.

Na Međunarodni dan djevojaka i žena u znanosti željela bih poručiti svih djevojčicama i djevojkama - hodajte svijetom otvorenih očiju i otvorena srca.

Budite radoznale, budite hrabre, budite vrijedne, propitkujte stalno svijet oko sebe, postavljajte si visoke izazove i onda vrijedno radite kako biste ih ostvarile. Nikada, ali nikada nemojte prestati maštati. Ako je znanost vaš izazov i vaš poziv, dođite, pridružite nam se, rekla je dr.sc. Jerić.

Osvrnula se i na to što znači biti kemičarka.

Baviti se kemijom nešto je prekrasno jer je kemija fantastična disciplina u kojoj gradimo molekule koje nam pomažu da budemo zdravi i koje nas liječe ako se razbolimo.

U kemiji stvaramo procese koji nam pomažu da živimo zdravije i da čuvamo okoliš. U kemiji stvaramo materijale koji čine naše životno okruženje ugodnijim, objasnila je.

Žene u znanosti - Ivanka Jerić from Institut Ruđer Bošković on Vimeo.

SVAKI KORAK U ZNANOSTI JE IZAZOVAN

Na "Ruđeru" su se dotaknuli još prednosti koje sa sobom nosi znanost. Ona je, kažu, globalnog karaktera pa imate priliku putovati i upoznavati nove ljude i kulture.

Svaki korak koji napravite u znanosti, poručili su, izazovan je i ponekad je potrebno malo više hrabrosti za bavljenje znanošću, ali svako novo otkriće predstavlja neopisivo zadovoljstvo.

Stoga vas, drage djevojčice i djevojke, pozivamo da nam se pridružite u ovoj znanstvenoj avanturi i postanete znanstvenice te uživate u novim otkrićima svaki dan i tako doprinesete upoznavanju i oblikovanju boljeg svijeta koji nas okružuje, poručili su s Instituta na kojem je među 880 zaposlenih 427 doktora znanosti, od čega 246 doktorica znanosti, što je udio od 58 posto.

Osim toga, od 11 predstojnika zavoda, četiri su znanstvenice, odnosno 36 posto, dok je udio žena u ukupnom broju voditelja laboratorija 50 posto. Od tri pomoćnika ravnatelja dvije su žene, a od dva ERC projekta na IRB-u, oba projekta vode znanstvenice.

PODACI EUROSTATA

Prema podacima Eurostata iz 2017. godine, 59 posto znanstvenika i inženjera u Europskoj uniji su muškarci, dok su 41 posto žene.

Prema podacima UNESCO-ova Zavoda za statistiku 2018. godine, tek 30 posto svih ljudi zaposlenih u znanosti diljem svijeta u razdoblju 2014. do 2016. činile su žene.

Prema dostupnim podacima sa Eurostata, udio žena u znanosti unutar RH je 48 posto, što "Ruđer" postavlja iznad Hrvatskog, EU i svjetskog prosjeka.

Pročitajte priču o fascinantnom životu Marie Curie, prve dobitnice Nobelove nagrade.

Žene u znanosti Žene u znanosti (Foto: IRB)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju