Na važnost ranog otkrivanja i prevencije raka dojke važno je ukazivati tijekom cijele godine, a te poruke naročito su glasne u listopadu, mjesecu ružičaste vrpce.

Koliki je značaj samopregleda i kontrole kod liječnika, žene je podsjetila i Romina Knežić, voditeljica Dnevnika Nove TV.

Drage naše, u listopadu, mjesecu ružičaste vrpce želimo vas podsjetiti koliko je bitno paziti na svoje zdravlje. U brizi za svoje najbliže, djecu, roditelje, cijelu obitelj, ponekad sebe stavimo u drugi plan i zaboravimo da prevencijom možemo spriječiti razvoj jedne od najčešćih malignih bolesti kod žena, rak dojke.

Nemojte zbog životnih obveza zanemariti značaj samopregleda i kontrole kod liječnika. Mislite na sebe jer ova bolest ne bira godine, ali se može zaustaviti ako se otkrije na vrijeme.

Čuvajte se drage naše, ne samo u ovo izazovno vrijeme i u ovom mjesecu, već svakoga dana, kazala je Romina Knežić u video-poruci.

Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo jest rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi, potpuni oporavak gotovo je siguran. Kako bi se dijagnosticirale nekakve nepravilnosti na dojci u obliku kvržica, potrebno je redovito obavljati samopreglede.

Samopreglede je najbolje raditi jedanput mjesečno, tjedan dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osjetljive i najmanje bolne. Napipate li kvržicu, ne oklijevajte. Odmah se obratite liječniku koji će vas uputiti na pretragu ultrazvukom (ako ste mlađi od 40) ili mamografiju koja se provodi u prvoj fazi menstrualnog ciklusa (za starije od 40 godina).

Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajućim, slijedi biopsija, analiza tkiva kojom se pouzdano utvrđuje je li ono maligno. Nakon biopsije gotovo 80 posto kvržica pokaže se benignima.

Slika nije dostupna Vodič za samopregled dojki: Kako napraviti pregled koji vam može spasiti život?

Rak dojke Svakako obratite pažnju: Sedam simptoma raka dojke koji nisu kvržica

Simptom koji se najviše povezuje s rakom dojke jest kvržica, iako to nije i jedina promjena na tijelu koja može ukazivati na tu zloćudnu bolest.

Naime, u više od 80 posto slučajeva raka dojke žena kvržicu otkriva sama. Kvrgave promjene u dojci, ponajviše u gornjem vanjskom području, obično nisu rak. Čvršće, jasnije zadebljanje koje se nalazi u jednoj dojci, a u drugoj ne, može biti znak karcinoma.

Rak dojke Od prevencije do pobjede: Sve što moramo znati o raku dojke

Ženske ruke drže ružičastu vrpcu, simbol borbe protiv raka dojke Što žene trebaju znati o karcinomu dojke u 30. i u 50. godini

U ranim stadijima kvržica se slobodno pomiče ispod kože. U uznapredovalijim stadijima kvržica je obično prirasla za stijenku prsnog koša ili kožu iznad nje. U tim se slučajevima ona uopće ne može pomicati ili se ne može micati odvojeno od kože koja je prekriva. U uznapredovalim stadijima na koži se mogu razviti otečene kvrge ili inficirane rane.

Ostali mogući simptomi raka dojke su nateknuće i toplina, crvenilo kože i bol, iscjedak, promjena u bradavici, neobičan izgled kože, palpabilni čvorovi u području pazuha te naglašena asimetrija dojki.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju