Samopregled dojke tema je na koju se stalno trebamo vraćati jer samopregled nekada zaista može spasiti život. Liječnica Vesna Ramljak pokazala je kako ga pravilno napraviti.

Samopregled dojki trebao bi se početi raditi od doba puberteta, svaki mjesec u prvom djelu ciklusa zato što su tada dojke najmekše.

Nakon ovulacije dojke postanu gušće, dolazi do veće koncentracije hormona i tada nije dobro napraviti samopregled dojke, kaže Vesna Ramljak, liječnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska.

Za žene koje su u reproduktivnoj dobi to odnosi na dane pred kraj menstrualnog ciklusa, odnosno od 1. do 7. dana ciklusa, a za žene koje su ušle u menopauzu, savjetuje dr. Ramljak, bilo bi dobro da na kalendaru imaju zaokružen jedan dan u mjesecu za samopregled.

Naravno, sve druge dijagnostičke metode su moćne, međutim jednostavna metoda koja nam je svima pristupačna zaista ponekad može spasiti život
, napominje dr. Ramljak.

Rak dojke Od prevencije do pobjede: Sve što moramo znati o raku dojke

Ružičasta vrpca Protiv raka dojke ranim otkrivanjem: Koliko često obavljati samopregled i u kojem dijelu ciklusa?

Samopregled dojke najbolje je raditi pred ogledalom.

1. Stanite se ispred ogledala goli do pasa.

2. Prvo što se radi je inspekcija, dakle gledamo što vidimo u ogledalu. To se radi na način da se rukama podbočimo i pogledamo u ogledalu jesu li dojke simetrične, ima li na njima brazdi, postoji li sekrecija iz bradavice ili disproporcija u veličini same dojke.

3. Zatim se podignu ruke iznad glave pri čemu se koža zategne te možemo vidjeti je li nam promakla neka promjena dok smo držali ruke dolje. Važno je zapamtiti da lijevu dojku pregledavamo s desnom rukom, a desnu dojku s lijevom rukom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju