Pas je velika obaveza i velika ljubav. No iako je prekrasan osjećaj imati pored sebe vjernog prijatelja koji ti pruža bezuvjetnu ljubav odgoj životinje prepun je prepreka koje treba savladati. S obzirom na to da svaka pasmina ima različiti karakter, važno je odabrati onu koja vam najviše odgovara, posebno ako nikada prije niste imali psa. Donosimo 10 pasmina pasa kao stvorenih za novopečene vlasnike

Zlatni retriver
Ova pasmine pozna je po velikoj ljubavi i beskrajnom strpljenju. Osim što su blagi i srdačni retriveri obožavaju igru i vrlo su zabavni. S druge strane, kada želite svoj mir ovi ljepotani će se vrlo lako prilagoditi vašim potrebama. Obožavaju ljude i vrlo su pažljivi prema djeci.

Pudla
Jedni od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu. Postoje četiri veličine pasmine, a karakterizira je kratka, kovrčava dlaka. Pudle su vrlo inteligentni, društveni, aktivni, i znatiželjni psi te će svom vlasniku biti savršeno društvo i odani prijatelj. Pudle uče vrlo brzo te su privržene i odane. Imaju hipoalergenu dlaku bez mirisa koja ne opada i lako se održava.

Labrador retriver
Baš poput zlatnog retrivera labrador je jedna od najstabilnijih pasmina čiji talent i privrženost se koriste i u brojnim terapijama s djecom i odraslima s posebnim potrebama. Labradori obožavaju ljude i vole biti u njihovom društvu. Odani su i veseli, ali treba imati na umu kako je riječ o lovačkom psu koji treba ići u školu kako bi se naučio pravilno ponašati.

Cavalier King Charles Spaniel
Osim mekane dlake, znatiželjnog pogleda i neodoljivog izraza lica ova pasmina ima nevjerojatnu ljubav prema ljudima, kako prema vlasnicima tako i prema strancima. Vole se maziti i obožavaju ljudski dodir, a volite li igru u prirodi uz ovog veselog ljepotana dobro ćete se zabaviti.

 

Škotski terijer
Zdepasti psići kratkih nogu vrlo su simpatični. No odlika ovog malog-velikog psa svakako se krije u karakteru. Nevjerojatno stabilna i nezahtjevna pasmina koja uživa u ljudskom društvu. Strpljivi su s djecom i drugim psima te im nisu potrebne duge šetnje. Vole igru i vrlo su veseli, a učenje im je prava uživancija.

Kovrčavi bišon
Još jedan minijaturni psić vrlo stabilnog karaktera. Bišon nije lajavac, vrlo je inteligentan i privržen te voli društvo, igru i maženje.

Dlaku ove kovrčave loptice ne otpada što ga čini pravim psom za stan i ljude osjetljive na dlake. Kupati ga treba rijetko jer nema pseći miris čak ni kada je mokar. Ova pasmina vrlo je inteligentna i lako uči te je samim time vrlo dobra za ljude koji još nisu imali psa za ljubimca.

Bostonski terijer
Riječ je o minijaturnoj verziji boksera koja, baš kao i njihovi rođaci, ima prekrasan karakter. Ovaj simpatičan psić voli pažnju i biti će vaš vjeran pratitelj i prijatelj. Obožavaju se igrati i pravi su veseljaci. Iako su manjeg rasta imaju veliko srce koje će pokloniti svojoj novoj obitelji i prijateljima.

Shih Tzu
Nezahtjevna i prilagodljiva pasmina. No ono što mu svakodnevno treba je ljudsko društvo, ljubav i pažnja. Ova druželjubiva pasmina dobro se slaže i sa strancima, djecom i drugim psima. Malen stas čini ga pogodnim gradskim psom, a stabilan karakter kao i nježna i blaga narav savršenim ljubimcem za sve generacije. Ima vrlo dugu dlaku koja zahtjeva i svakodnevnu njegu.

Mops
Ovaj simpatičan psić voli pažnju i biti će vaš uvijek vjeran pratitelj. Obožavaju se igrati i pravi su veseljaci, a u stanu su vrlo mirni. Vole sve ljude i uživaju u dječjoj pažnji. Mops se jako veže za ljude i budite sigurni da ćete pored sebe imati pravog prijatelja. Iako su ovi psi vrlo staloženi, riječ je o pasmini koja je poprilično glasna, ali nije riječ o lavežu već o hrkanju.

Maltezer
Bijele loptice, duge dlake koja ne otpada savršen su odabir za stan. No maltezeri su puno više od psića za krilo. Ovi veseljaci prepuni su pozitivne energije koju rado prenose na svoje vlasnike. Vole biti u centru pažnje, uvijek su spremni za igru i vrlo brzo uče trikove. Strpljivi su i odani, ali i svojeglavi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju