Na svoj 16. rođendan, Pakistanka Malala Yousefzai koju su prije devet mjeseci talibani ranili u glavu i vrat jer je zastupala obrazovanje djevojčica, održala je inspirativan govor u kojem ističe kako 'jedno dijete, jedan učitelj, jedna olovka i jedna knjiga mogu promijeniti svijet'

Kada se u listopadu prošle godine 15 godina stara Malala Yousefzai vraćala kući iz škole u Mingori na sjeverozapadu Pakistana, prilikom ulaska u školski autobus dobila je metak u glavu i vrat.

Nakon napada na mene ništa se nije promijenilo, osim što su slabost, strah i beznađe umrli. Rodila se snaga, moć i hrabrost

Ubrzo nakon napada glasnogovornik pakistanskih talibana potvrdio je kako su oni odgovorni za napad te da su se na njega odlučili jer je djevojčica promicala sekularizaciju.

Nakon operacije i gubitka većeg dijela sluha, djevojčica ne samo da je postala simbolom borbe za obrazovanje, pogotovo djevojčica, već je njezin rođendan UN proglasio 'Malala danom'.

>> Top 10 najmoćnijih žena na svijetu

Danas je, na svoj 16. rođendan održala inspirativan govor u UN-ovoj skupštini mladih u kojem je istakla kako ne govori samo u svoje ime, 'već u ime onih čiji se glas ne može čuti, onih koji se bore za prava da žive u miru, u društvu jednakih mogućnosti i s pravom na obrazovanje'.

'Talibani su mislili da će metak ušutkati mene i moje ranjene prijatelje, ali pogriješili su. Iz te tišine progovorilo je tisuće glasova. Nakon napada na mene ništa se nije promijenilo, osim što su slabost, strah i beznađe umrli. Rodila se snaga, moć i hrabrost' dodala je.

>> Milanka Opačić: 'Solidarnost je pitanje mentaliteta i naslijeđa'

'Ovdje sam kako bih zastupala pravo na obrazovanje svakog djeteta. Želim obrazovanje za sinove i kćerke talibana i svih ostalih terorista i ekstremista' istaknula je djevojčica ispred 500 okupljenih mladih ljudi.

Jedno dijete, jedan učitelj, jedna olovka i jedna knjiga mogu promijeniti svijet. Obrazovanje je jedino rješenje

'Ekstermisti se boje knjiga i olovaka. Moć obrazovanja ih plaši. Boje se žena, plaši ih moć ženskog glasa i zato su ubili 14 nevinih studenata u nedavnom napadu u Quetti' dodala je Malala ogrnuta ružičastim šalom ubijene pakistanske premijerke Benazir Bhutto.

'Kada je jedan novinar upitao dječaka u mojoj školi zašto su talibani protiv obrazovanja, on je pokazao na svoju knjigu i odgovorio zato što ne znaju što piše u ovoj knjizi' nastavila je.
Inspirativan govor završila je riječima - 'jedno dijete, jedan učitelj, jedna olovka i jedna knjiga mogu promijeniti svijet. Obrazovanje je jedino rješenje. Najprije obrazovanje'.

Danas je Malala prema časopisu 'Time' jedna od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu te ikona borbe za prava žena.

Prema podacima UNICEF-a više od 93 milijuna djevojčica i dječaka nemaju mogućnost obrazovanja. Gotovo 80 posto njih živi u subsaharskoj Africi, južnoj Aziji i više od pola njih su djevojčice.

'Dok djevojčice ne budu uživale iste šanse za obrazovanje kao i dječaci, spolna jednakost će i dalje biti utopija' ističu u UNICEF-u.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju