S nekom je djecom lakše, s nekom teže, međutim nesumnjivo svako dijete barem ponekad prolazi kroz fazu negodovanja oko ponuđenih namirnica na tanjuru. Koje metode koriste kako bi mališani ipak unijeli važne nutrijente, roditelji otkrivaju u videu.

Galerija Roditelji i djeca o unosu vitamina - 14 Roditelji i djeca o unosu vitamina - 13 Roditelji i djeca o unosu vitamina - 12 +10 Roditelji i djeca o unosu vitamina - 11 Tek oni roditelji koji su iskusili što znači imati djecu koja odbijaju zdrave namirnice mogu znati što je muka za stolom. Uvijek je zanimljivo čuti kako razmišljaju i koja su iskustva drugih roditelja s, nazovimo ih, izbirljivom djecom.

Roditelji i djeca o unosu vitamina - 9 Roditelji i djeca o unosu vitamina - 9 Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac

Poneke priče koje možete čuti u pedijatrijskim čekaonicama ili na dječjim igralištima postaju gotovo nevjerojatne. Npr. postoje djeca koja su i u dobi starijoj od dvije godine stavljali stvari s poda u usta pa su njihovi roditelji pomislili kako bi postavljanje zdravih namirnica na pod moglo rezultirati time da ih dijete, kroz igru, pojede.

Roditelji i djeca o unosu vitamina - 11 Roditelji i djeca o unosu vitamina - 11 Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac

Kako roditeljstvo može biti neiscrpna tema svima onima koji se u toj ulozi zateknu, dugotrajne pregovore s djecom oko unosa voća i povrća na humorističan način prepričali su i brojni komičari u svojim stand-up nastupima. Jedan od najpoznatijih svjetskih komičara, Michael McIntyre opisuje kako on nagovara svoju djecu da projedu zdrave namirnice. Svake večeri je nova prilika da pojedu sav grašak s tanjura, brokulu i mrkvu. Nadalje, komičar na humorističan način opisuje reakciju svoje djece koja neće tako lako odustati od pregovora. Zapravo, neće uopće odustati. „Borba“ roditelja i djece završava tako da otac pristaje da brokula samo dodirne njihov jezik te time zaključuju večeru, a sutradan vode iznova istu borbu.

Roditelji i djeca o unosu vitamina - 14 Roditelji i djeca o unosu vitamina - 14 Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac

Činjenica je da djecu ne možete nagovoriti da učine nešto što ne žele. Možete samo stvoriti poligon u kojem će se oni osjećati sigurno da naprave ono što ih tražite. Ponekad takav pristup zaista i uspijeva.

Kako postići da dijete uživa u zdravim namirnicama?

Za početak, važan savjet roditeljima je biti uporan. Postoje i znanstveni dokazi da dijete mora isprobati novu namirnicu između osam i deset puta kako bi ju prihvatilo. Kod izbirljive djece to zaista govori puno o tome koliko roditelji moraju imati strpljenja i upornosti da često, bez željenog rezultata, iznova pripremaju određenu zdravu namirnicu koju im žele uvesti u prehranu.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, dijete u dobi od dvije godine trebalo bi jesti jednako raznovrsno kao i odrasla osoba.

Česte metode koje roditelji upotrebljavaju, a otkrivaju ih i roditelji u priloženom videu, kako bi njihova djeca pojela što više voća i povrća su:

• Učestali razgovori i edukacija djece o zdravim prehrambenim navikama
• Kreativno aranžiranje tanjura
• Zajedničko pripremanje obroka
• Kombiniranje nove zdrave namirnice s već poznatom i voljenom namirnicom
• Izazov za djecu u kojem su nagrađeni zbog što više pojedenog šarenog voća u danu
• Ukrašavanje namirnica

Roditelji i djeca o unosu vitamina - 4 Roditelji i djeca o unosu vitamina - 4 Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac

Što se događa s organizmom ako djeca ne unose dovoljno vitamina?

Balansirani unos vitamina i minerala odigrat će ključnu ulogu u očuvanju zdravlja. Također, djeca se nalaze u fazi rasta kada vitamini pomažu da se premoste ili ublaže potencijalni zdravstveni rizici. Jedan od glavnih znakova koje ćete uočiti i automatski ga možete povezati s nedostatkom vitamina u organizmu vašeg djeteta je manjak energije.

Nedostatak željeza glavni je krivac za to. Česte viroze kod djece dovode u pitanje nedostaje li organizmu vitamina D ili cinka, a krvarenje desni se povezuje s nedostatkom vitamina C. Osim što je „borba“ oko unosa voća i povrća s mališanima često za roditelje izgubljena bitka, važno je razmišljati i da se s nedostatkom nutrijenata mogu susretati i ona djeca koja zapravo vole jesti sve. A razlog tomu je hrana koja je sve siromašnija vitaminima i mineralima. Iz tog se razloga roditelji također odlučuju na zdrave dodatke prehrani poput Chewy Vites.

Chewy Vites su zabavni vitamini, minerali i probiotici u obliku visokodoziranih gumenih bombona. Namijenjeni su djeci starijoj od tri godine, onoj koja ne unose dovoljnu količinu vitamina i minerala u organizam, ali i onima čiji je organizam iscrpljen sezonskim dječjim bolestima.

Roditelji i djeca o unosu vitamina - 3 Roditelji i djeca o unosu vitamina - 3 Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac

Ovi ukusni dodaci prehrani izrađeni su od pravog voćnog soka, veganski su i bez alergena, a s obzirom da su namijenjeni djeci ne sadrže konzervanse, umjetne arome i bojila. Djeca ih obožavaju jer su slatki, ukusni, mirisni, šareni i u obliku medvjedića.

Chewy Vites donosi zdravstvenu dobrobit i djeci i odraslima jer je dostupan u nekoliko oblika. Među njima je Chewy Vites Kids MULTI-VIT + PROBIO - dodatak prehrani s vitaminima, jodom i kulturama mikroorganizama. Pomoć su kod antibiotske terapije jer održavaju crijevnu floru, a dodatak joda pridonosi normalnom rastu djece. Folna kiselina i pantotenska kiselina doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom metabolizmu stvaranja energije.

Chewy Vites oblici su dostupni i s pojačanim vitaminom C, vitaminima A, B6, B12 i D. Uz to su dostupni i Chewy Vites vitamini za odrasle.

Više informacija možete pročitati ovdje.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Chewy Vites po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju