Željke 23. svibnja slave imendan, a zanimljivo je da se u prošlosti ovo ime (muška verzija Željko) davalo djetetu koje su roditelji željno iščekivali, za kojim su žudili i čeznuli.

Nije teško zaključiti od koje je riječi ime Željka nastalo – 'želja', a njegovo je najjednostavnije značenje 'priželjkivan, jedva dočekan'.

Najčešće se tumači kao prijevod latinskog imena Desiderius (u ženskom obliku Desideria), koje se zasniva na latinskoj riječi desiderium – želja, čežnja. Odatle potječe i žensko ime Desirée.

23. svibnja bilježi se i kao dan svetog Deziderija, biskupa i mučenika koji je živio u Francuskoj u 6. stoljeću. Biskupovao je bio u nemirno vrijeme kraljice Brunhilde, a zbog prijekora koji je uputio kraljici bio je pogubljen 611. godine. Tijelo mu je sahranjeno u crkvi svetog Petra i Pavla u francuskom gradu Vienneu.

Osobe koje nose ime Željka opisuje se kao živahne, vrijedne, lojalne, jedinstvene, aktivne, elegantne i kreativne.

Njihovo značenje objašnjava i numerologija. Prema njoj se radi o osobama koje su rođeni učitelji. Osim toga, tolerantne su, prilagodljive i jako suosjećajne.

Kada je u pitanju ljubav, rado udovoljavaju partneru, pomažu mu u rješavanju problema i, ako je potrebno i moguće, na sebe preuzimaju dio tereta.

Osobe koje nose ime Željka su i aktivne te imaju snažnu želju da poboljšaju svijet zbog čega se rado bave humanitarnim radom.

Poznate žene koje nose ovo ime su političarka Željka Antunović, pjevačica Željka Veverec te glumica i pjevačica Željka Reiner Marotti.

Rita Kakve su osobe koje nose ime Rita? Renata Kakve su osobe koje nose ime Renata? Cvijeta Kakve su osobe koje nose ime Cvijeta? Višnja Kakve su osobe koje nose ime Višnja? Helena Kakve su žene koje nose ime Helena? Marta Kakve su osobe koje nose ime Marta? Ida Kakve su žene koje nose ime Ida? Marijana Kakve su osobe koje nose ime Marijana?

Sretan imendan!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju