Željke 23. svibnja slave imendan, a zanimljivo je da se u prošlosti ovo ime (muška verzija Željko) davalo djetetu koje su roditelji željno iščekivali, za kojim su žudili i čeznuli.

Nije teško zaključiti od koje je riječi ime Željka nastalo – 'želja', a njegovo je najjednostavnije značenje 'priželjkivan, jedva dočekan'.

Najčešće se tumači kao prijevod latinskog imena Desiderius (u ženskom obliku Desideria), koje se zasniva na latinskoj riječi desiderium – želja, čežnja. Odatle potječe i žensko ime Desirée.

23. svibnja bilježi se i kao dan svetog Deziderija, biskupa i mučenika koji je živio u Francuskoj u 6. stoljeću. Biskupovao je bio u nemirno vrijeme kraljice Brunhilde, a zbog prijekora koji je uputio kraljici bio je pogubljen 611. godine. Tijelo mu je sahranjeno u crkvi svetog Petra i Pavla u francuskom gradu Vienneu.

Osobe koje nose ime Željka opisuje se kao živahne, vrijedne, lojalne, jedinstvene, aktivne, elegantne i kreativne.

Njihovo značenje objašnjava i numerologija. Prema njoj se radi o osobama koje su rođeni učitelji. Osim toga, tolerantne su, prilagodljive i jako suosjećajne.

Kada je u pitanju ljubav, rado udovoljavaju partneru, pomažu mu u rješavanju problema i, ako je potrebno i moguće, na sebe preuzimaju dio tereta.

Osobe koje nose ime Željka su i aktivne te imaju snažnu želju da poboljšaju svijet zbog čega se rado bave humanitarnim radom.

Poznate žene koje nose ovo ime su političarka Željka Antunović, pjevačica Željka Veverec te glumica i pjevačica Željka Reiner Marotti.