Dok se neke žene što prije žele ostvariti kroz obitelj, brak i djecu, druge svoju listu prioriteta poslože na drugačiji način pa se na taj veliki korak odluče u nešto zrelijim godinama.

Galerija Poznate Hrvatice koje su postale mame u 40-ima Poznate Hrvatice koje su postale mame u 40-ima Poznate Hrvatice koje su postale mame u 40-ima +3 Csilla Barath Bastaić kćerkicu je dobila u 40. godini

Majke će se složiti da je roditeljstvo najljepši, ali i najkompliciraniji posao na svijetu.

Bez obzira na to u kojem se desetljeću života nalazi, svaka buduća majka osjeća strah i uzbuđenje. Iako će neke mame istaknuti da je puno lakše ( psihički i fizički) postati majka u dvadesetima ili tridesetima, četrdesete ipak osiguravaju iskustvo koje sa sobom nosi mir, ljepotu i ogromnu snagu.

Obrazovanje odgađa majčinstvo  

Istraživanja su pokazala da i Hrvatice sve kasnije postaju majke. Glavni je razlog posvećenost poslu i karijeri, a slijede ih osobni razlozi intimne prirode, ili jednostavno odluka koju okolina ne bi trebala preispitivati. 

Prema podacima o natalitetu iz 2019. godine, Hrvatice rađaju između 30. i 35. godine života. Jedan od glavnih razloga jest činjenica da je sve više obrazovanih i zaposlenih majki. 

Usporedbe radi, 1971. godine prosječna starost žene pri ulasku u brak bila je 22,2 godine, a prvo dijete su rodile s 22,6 godina. 

Iako u zrelijim godinama postoje određeni rizici, liječnici ipak podržavaju trudnoću u tridesetima i četrdesetima. Ako malo usporimo tempo i više se posvetimo sebi, ne moramo živjeti u strahu, već uživati u svakom danu trudnoće. 

Žene u 40-ima savršeno podnose emocionalne i fizičke promjene 

Žene koje postanu majke u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama pod nešto su većim rizikom od komplikacija u trudnoći nego žene mlađe dobi, ali najveći broj tih trudnoća uredan je i završi urednim porodom zdravog djeteta. Žene savršeno podnose emocionalne i fizičke promjene, za IN magazin je rekla dr. med. Maja Banović, spec. ginekologije i porodništva.

Trudnoća u četrdesetima sve je popularnija i u svijetu slavnih. Pjevačica Maja Šuput sinčića Blooma rodila je u 42. godini, a u nekoliko navrata javno je istaknula da je tek tada počelo najljepše vrijeme u njezinom životu.

Netom prije poroda za IN magazin je rekla kako je sto posto spremna na porod, ali i za ulogu majke.

Da mi se dogodilo i prije pet godina, bila bih spremna, ali u ovih devet mjeseci sam se baš dobro pripremila na to, posebno mentalna priprema na porod. Mislim da bi i pet mjeseci bilo dovoljno jer sam bila spremna već prije nekoliko mjeseci, rekla je Maja prije dvije godine.

Poznata glumica Leona Paraminski, također je postala majka u četvrtom desetljeću svoga života. Glumica s američkom adresom kćerkicu Liv rodila je s 42 godine. I pjevačica Marija Husar Rimac, rodila je u 46. godini života, a trudnoću i dolazak drugog djeteta, opisala je kao dar od Boga.

Klubu sretnih mama koje su rodile u četrdesetima, pripada i glumica Csilla Barath Bastaić. Kćerkicu je dobila u 40. godini, s radijskim voditeljem Matkom Antunovićem.

Mina i mama Prvi put mama s 40 godina: Možda sam stara mater, al' sam sretna stara mater

Hrvatska književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović također je postala majka u 43. godini, a na popisu se našla i njezina kolegica, književnica Milana Vuković Runjić, koja je kćer rodila u 40. godini života.

Poznate Hrvatice koje su postale mame u 40-ima Milana Vuković Runjić rodila je u 40. godini života (Foto: Boris Kovacevic/Cropix)

Pet poznatih žena koje su postale mame prvi put nakon 45. godine Chloe Sevigny i Siniša Mačković postali su roditelji sinčića Vanje kad je glumica imala 45 godina Janet Jackson rodila je sina s 50 godina Geena Davis rodila je troje djece u drugoj polovici 40-ih +2 Beverly D'Angelo i Al Pacino postali su roditelji blizanaca kad je glumica imala 49 godina

I Anamarija Brkić, domaća dizajnerica i vlasnica brenda A'Marie, rodila je u četvrtom desetljeću, a svaka od spomenutih dama ističe kako im je trudnoća u malo zrelijim godinama baš dobro sjela. 

  Poznate Hrvatice koje su postale mame u 40-ima Anamarija Brkić rodila je u petom desetljeću (Foto: Livio Andrijic/Cropix)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju