U španjolskoj televizijskoj seriji "Kuća od papira" osmero pljačkaša ima nadimke po svjetskim gradovima, poput Nairobija i Tokija, no u stvarnom životu sve su brojnije poznate osobe koje takva imena daju svojoj djeci.

Siena i Capri, mjesta u Italiji, imena su koje su španjolski nogometaši Andres Iniesta i Cesc Fabregas dali svojim kćerima. Španjolski televizijski voditelj Risto Mejide kćer je nazvao Roma, po glavnom talijanskom gradu.

Neki drugi ljudi sa estrade u Španjolskoj svoju su djecu nazvali Kuba, Cairo i Ginebra (Ženeva).

Zvati se po državi, gradu ili kontinentu postala je moda, kaže Elena Castells, novinarka La Vanguardije.

Neki takva imena daju zbog ljubavi prema određenom mjestu ili zato što im se dijete rodilo ondje.

Britanska pjevačica Victoria Beckham u svojoj autobiografskoj knjizi otkrila je zašto je djetetu nadjenula ime Brooklyn, prema četvrti u američkom gradu New Yorku.

To mjesto mi se uvijek sviđalo. Multikulturalno je, s dubokim korijenima. A s obzirom na to da sam u New Yorku shvatila da sam trudna, to mi se 
ime učinilo prigodnim, napisala je Victoria Beckham.


Da je ovaj trend postojao i ranije, pokazuje primjer 42-godišnje američke bogatašice Paris Hilton, koju su roditelji, vlasnici lanca hotela Hilton, nazvali po glavnom gradu Francuske poznatom po glamuru.

Američki glumac Alec Baldwin, porijeklom Irac, prije 27 godina svoju je kćer nazvao Ireland.


Čini se da i djeca koja su tako dobila imena nastavljaju to pomodarstvo.

Baldwinova kći Ireland, inače manekenka, trudna je, a svoju kćer namjerava nazvati Holland (Nizozemska).

Biste li dali ime djetetu po vama bitnom gradu?

glasova:


Paris Hilton je pak u siječnju, preko surogat-majke, dobila sina te mu dala ime Phoenix, po američkom gradu.

Bilo je teško odabrati jer puno gradova koji mi se sviđaju ne bi dobro zvučali kao ime, rekla je tada.

No već sada zna kako će nazvati iduće dijete.

S uzbuđenjem razmišljam o tome da Phoenix jednog dana dobije sestru - London. To mi je najdraži grad, izjavila je Paris.

Pročitajte i ostale popise imena koji mogu poslužiti kao inspiracija: Biste li svoj djetetu dali ime od samo dva slova? 10 imena od dva slova koja čujemo i u hrvatskim vrtićima Beba među cvijećem Simbol novog početka: 30 najljepših proljetnih imena za djevojčice i dječake Novorođeni djevojčica i dječak Četiri nova imena na popisu najčešćih u Hrvatskoj Prilikom davanja imena vašoj bebi inspiracija vam može biti i Francuska 30 divnih francuskih imena za djevojčice i dječake i njihove hrvatske inačice Blizanci I za djevojčice i za dječake: 10 divnih uniseks imena koja vole roditelji u Hrvatskoj Klinci Znate li koja su dva najpopularnija imena u Hrvatskoj u dobnoj skupini između 10 i 20 godina? Beba 20 imena za djevojčice i dječake koja znače novi početak

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju