Tijekom desetljeća popularnost određenih imena se mijenja, no neka imena i dalje su najučestalija, i nakon sedamdeset i više godina. Potvrdila je to i karta s najčešćim imenima u Hrvatskoj u proteklih nekoliko desetljeća koju je napravila tvrtka Mireo.

Zanimljiva karta tako je pokazala da je muško ime Ivan bilo najčešće prije sedamdeset i više godina, a i danas je drugo najčešće ime u Hrvatskoj koje nose dječaci i mladići starosti između 10 i 20 godina.

Karta je napravljena tako da je podijeljena u dobne skupine, pa smo doznali i da je premoćno najčešće ime koje se davalo ženskoj djeci u Hrvatskoj bilo Marija. Tako je bilo prije devedeset godina i sve do prije pedeset godina, kada su vodstvo preuzele Ivane.

Djevojčica Predivno kratko ime za djevojčice koje jednako vole stranci i roditelji u Hrvatskoj

Zanimljivo je da Ivane, a ni Marije više nema među četiri najpopularnija imena u dobnoj skupini između 10 i 20 godina. Najpopularnije žensko ime danas je Lucija, a slijede Ana, Lana i Petra. Što se tiče muških imena, Hrvatsku preplavljuje na prvom mjestu Luka, a zatim Ivan.

Biste li svoj djetetu dali ime od samo dva slova? 10 imena od dva slova koja čujemo i u hrvatskim vrtićima

Tijekom desetljeća, unazad devedeset godina, pokazala je karta imena tvrtke Mireo, od ženskih imena najpopularnija su bila i Marica, Mirjana, Vesna, Sandra, Sanja i Snježana, a od muških Ante, Stjepan, Željko, Ivica, Josip, Damir, Milan, Ante, Mario, Igor, Tomislav, Marko, Nikola i Matija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju