O blagodatima termalne vode neprestano se govori, a na našem području ima je u obilju. Međutim, među najpoznatijima i najstarijima jest ona koja se nalazi u popularnim Termama Sveti Martin, koje su nezaobilazno mjesto za sve one koji žele uživati u miru i tišini prekrasne prirode Međimurja i pritom razmaziti svoje tijelo u ljekovitoj vodi termomineralnih bazena.

Galerija Kupanje u jednoj od najljekovitijih voda u Europi Terme Sveti Martin Terme Sveti Martin - 16 +7 Terme Sveti Martin - 15

Termomineralna voda u Termama Sveti Martin bogata je mineralima poput joda, stroncija, fluora i drugih koji imaju blagotvoran učinak na naše tijelo, zbog kojeg bismo najradije spakirali kofere i zaputili se u ovu pravu oazu mira za dušu i tijelo.

„Uvijek našim klijentima i gostima kažem da kad uđu u našu termomineralnu vodu, da je malo probaju. Iako spada u slatkovodne vode, kada je isprobaju, vidjet će da je ona blago slankastog okusa upravo zbog visokog sadržaja natrijeva klorida“, rekla je Gracia Petek, voditeljica odjela Healthness and Wellness u Termama Sveti Martin.

Ova termalna voda je jedna od najljekovitijih voda u Europi, a stara je oko 43.000 godina. I dok se bućkamo na ugodnih tridesetak Celzijevih stupnjeva, vjerojatno niti ne razmišljamo o tome kako je ova ljekovita voda otkrivena ili otkuda dolazi, ali svojevrsni spomenik prvoj bušotini, koja se upotrebljavala sve do 2014. godine, nalazi se odmah ispred samoga termalnog bazena. Sada je u uporabi druga bušotina, koja se nalazi pored termalnih bazena, a voda se crpi s dubine od 800 metara i na samom izvoru iznosi 38 Celzijevih stupnjeva.

Terme Sveti Martin već nekih stotinjak godina njeguju svoj kupališni turizam. Početkom 20. stoljeća ovi su prostori zapravo bili poznati kao prostori bogati naftom, stoga su mnoge tvrtke, kao i fizičke osobe, bile ovdje u potrazi za crnim zlatom. Tako je jedna od međunarodnih tvrtki koja je poslovala na relaciji London – Budimpešta na ovim prostorima vršila istraživanja i potekla je naša termalna voda“, objasnila je Jelena Petrošanec, referentica za marketing u Termama Sveti Martin.

Blagodati termalne vode prepoznali su i lokalni stanovnici, koji su u tadašnje vrijeme izgradili jedan manji drveni bazen, jedan natkriveni i nekoliko kada za kupanje. No, izgled kupališta se tijekom godina mijenjao.
„Kako je, naravno, dolazilo do promjena tijekom povijesti zbog ratovanja i različitih ekonomskih situacija, tako su i same toplice mijenjale vlasnike, pa su čak u jednom periodu došle i do propadanja. To se sve mijenja 2003. godine, kada je ovdje doživljen procvat. Izgrađeni su hotel, apartmani, ugostiteljski objekti i došli smo do turističkog resorta kakav smo danas – prvi healthness resort u Europi“, rekla je Jelena.

Bušotina termalne vode u Termama Sveti Martin Bušotina termalne vode u Termama Sveti Martin Foto: Nova Studio

Kao takav, Terme Sveti Martin spajaju najbolje od dvaju svjetova – brigu o zdravlju i hedonizam, pa svoju filozofiju baziraju na odmoru tijela i uma od stresne svakodnevice s kojom se neprestano nosimo, dok istovremeno uživamo u blagodatima zemaljskih užitaka. Potaknuti time, u sklopu mindfullnessa i healthnessa nude gostima i jednu sasvim novu i posebnu kupku – onu zvučnu.

„Zvučna kupka se odrađuje s različitim instrumentima poput gonga, tibetanskih zvučnih zdjela, različitih zvečki, ponekad uključujemo i šamanski bubanj rainstick, didgeridoo ili neke druge instrumente. Svi ti instrumenti služe kako bi podigli energetske vibracije ljudskog tijela, a zvukoterapija služi u otklanjanju energetskih blokada na fizičkoj i duhovnoj razini našeg tijela“, rekla je Gracia i dodala: „Usmjeravamo ljude da obrate pažnju na svoje disanje i da jednostavno potonu u sebe. Isto tako, zvučna kupka potiče i lagani detoks organizma. Pola sata do jedan sat zvučne kupke u principu je ekvivalent kao da čovjek odspava 8 sati, koliko se on dobro osjeća nakon same zvučne kupke.“

Zvučna kupka u Termama Sveti Martin Zvučna kupka u Termama Sveti Martin Foto: Nova Studio

Koliko brinu o našem tijelu, govori nam i to što u sklopu svojega kompleksa imaju i Polikliniku Lumabalis, koja svakom pacijentu pristupa individualno kako bi pacijentima pružili najbolju skrb i otklonili bolove koji ih muče.

„Terapije minimalno traju jedan sat i poslije toga se pacijentu, odnosno korisniku poliklinike Lumbalis, pruža mogućnost za nastavak terapije u termomineralnom kupalištu. Kada govorimo o utjecaju termomineralne vode na zdravlje, zbog njezina kemijskog i fizikalnog svojstva zabilježeni su pozitivni utjecaji na organizam. Neki od njih su poboljšanje cirkulacije, poboljšanje imuniteta, izbacivanje toksina iz organizma, a kada govorimo o mišićno-koštanom sustavu, zabilježen je pozitivan utjecaj na smanjivanje spazma u mišićima, na poboljšanje elasticiteta ligamentarnog sustava i, u konačnici, ono što je našim pacijentima najbitnije – pozitivan utjecaj na smanjivanje bolova“, rekla je Lidija Jurak, fizioterapeutkinja u Poliklinici Lumbalis.

Za ljekovitu vodu u Termama Sveti Martin možemo reći da je poput eliksira mladosti jer osim što će nas u potpunosti opustiti, ona će pomoći našem tijelu da povrati snagu i energiju te će ga pročistiti od toksina kako bi se ponovo mogli osjećati ugodno i prekrasno u svojoj koži.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Terme Sveti Martin po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju