Kraj ljeta i dolazak rujna označava i početak nove sezone grupnih treninga. Iako je bilo koji oblik tjelesne aktivnosti dobar za nas i naše zdravlje, čini se da je vježbanje u grupama posebno dobro.

Galerija Grupni trening Prednost grupnih treninga - 1 Prednost grupnih treninga - 2 +6 Vježbanje u grupi je zdravo za naše tijelo, ali i za um

Svi oni koji razmišljaju o upisivanju grupnog treninga, dodatni poticaj možda pronađu u nastavku ovog teksta gdje smo izdvojili znanstveno dokazane prednosti grupnih treninga.

Dobro je poznato da bilo koji oblik tjelovježbe ima cijeli niz prednosti za mentalno zdravlje, uključujući i bolji san i raspoloženje, jačanje seksualnog nagona te povećanje razine energije.

Istraživanje na studentima medicine

Znanstvenici su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 69 studenata medicine koji su se pridružili jednoj od tri grupe za vježbanje.

Jedna grupa odrađivala je 30-minutni program jačanja corea i funkcionalni trening barem jednom tjedno, uz dodatnu vježbu ako su to željeli.

Drugu skupinu činili su solo vježbači koji su vježbali sami ili s do dva partnera najmanje dva puta tjedno.

U trećoj skupini bili su studenti koji nisu radili nikakve druge vježbe osim hodanja ili vožnje bicikla kako bi stigli do željenog odredišta.

Istraživanje je mjerilo percipiranu razinu stresa i kvalitetu života studenata - mentalnu, fizičku i emocionalnu - i to na početku studije, a zatim svaka četiri tjedna.

Na početku istraživanja, svi studenti su bili na otprilike istoj razini kada je u pitanju kvaliteta života.

Nakon 12 tjedana, kod studenata koji su vježbali u grupi dogodilo se poboljšanje u sve tri vrste kvalitete života, kao i pad razine stresa.

Za usporedbu, samostalni vježbači poboljšali su samo mentalnu kvalitetu života, iako su svaki tjedan vježbali oko sat vremena više od grupnih vježbača.

Kod kontrolne skupine, razina stresa i kvaliteta života nisu se značajno mijenjali do kraja istraživanja.

Bitno je napomenuti da istraživanje ima neka ograničenja poput broja sudionkna i činjenice da je uključivalo samo studente medicine, ali rezultati ipak ukazuju na određenu snagu grupnog vježbanja.

U grupi lakše podnosimo bol

Još jedno istraživanje koje se bavilo grupnim treninzima, fokusiralo se na utjecaj grupe na društveno povezivanje, toleranciju na bol i sportsku izvedbu.

Pokazalo se, između ostalog, da ljudi koji vježbaju u grupama imaju veću toleranciju na bol u usporedbi sa solo vježbačima. Istraživači vjeruju da razlog za ovo leži u većem oslobađanju endorfina, hormona sreće, kada smo u skupini. Grupni trenizi povoljno utječu i na našu izvedbu, posebno ako smo bliski s ljudima koji su dio grupe.

Općenito, što više kontakta ili društvene podrške imamo tijekom vježbanja, to će korist biti veća. Kako bi vježbanje u grupi bilo što učinkovitije dobro je postaviti grupne ciljeve, dijeliti povratne informacije, razgovarati s drugima o napretku te se prijateljski natjecati.

Žena izvodi plank "Savršena vježba": Što se dogodi u tijelu ako svaki dan izvodite plank

Slika nije dostupna Tajna uspjeha: Trik zahvaljujući kojem ćete iz hodanja izvući još više koristi

Naravno, bitno je napomenuti da nećete na svakom grupnog treningu dobiti sve navedeno. Zato postoje probni treninzi na kojima možete provjeriti diše li grupa onako kako vam odgovara.

Ako grupni treninzi ipak nisu za vas, nema veze. Vježbajte sami jer uvijek je bolje biti aktivan nego samo sjediti. Pronađite tjelesnu aktivnost koju volite i koja vam najviše odgovara i držite se nje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju