Odbojka na pijesku mnogima je omiljena ljetna zanimacija na plaži, a osim što nudi obilje zabave s prijateljima, sa sobom donosi i brojne prednosti za naše tijelo.

Ovo su neke od njih.

1. Odbojka na pijesku je Izvrsna kardiovaskularna vježba

Mekan pijesak odbojkaških igrališta pruža otpor koji razvija snagu i izdržljivost jer se svi mišići nogu bore protiv otpora pijeska. Također sagorijeva više kalorija i koristi više energije od trčanja cestom, a to rezultira bržim povratkom u kondiciju.

2. Sagorijeva kalorije na zabavan način

Prema istraživanju Harvard Medical School osoba može sagorjeti između 90 i 133 kalorije tijekom amaterske polusatne igre odbojke na pijesku, dok jednosatna, ozbiljna igra može sagorjeti do 480 kalorija, a to je povezano s ranije spomenutim otporom pijeska.

Pijesak pruža otpor, pa će zato naši mišići morati više "raditi".

3. Pomaže u poboljšanju koordinacije ruke i oka

Odbojka se temelji na pravovremenom reagiranju. Zamah prerano ili prekasno i lopta odlazi pogrešnim, neželjenim smjerom. Zato je potrebno čitavo vrijeme pratit putanju lopte kako biste točno znali u kojem trenutku zamahnuti rukama. Uz malo vježbe primijetit ćete da se vaša koordinacija značajno poboljšava.

4. Poboljšava ukupnu agilnost tijela

S obzirom na to da se zrnca pijeska pomiču pod vašim stopalima dok igrate odbojku, vaši mišići moraju napornije raditi kako bi održali stabilnost. Rezultat ovih biomehaničkih razlika, prema istraživanju objavljenom u srpanjskom broju Journal of Strength and Conditioning Research, veći je broj otkucaja srca. Vježbanje u pijesku omogućuje jačanje vaših mišića bez dodatnog trošenja, što će povećati vašu agilnost na čvrstom tlu.

5. Poboljšava snagu, brzinu i ravnotežu

Trening na pijesku dugo se koristi kao metoda treninga snage s malim učinkom. Budući da se podloga neprestano lagano pomiče, igrači uvijek moraju ponovno kalibrirati svoju ravnotežu, poboljšavajući ukupnu kontrolu tijela i stabilnost.

Odbojka na pijesku također je izvrsna za trening za poboljšanje brzine, već spomenute agilnosti i izgradnju eksplozivne snage jer svi korišteni mišići zahtijevaju veće opterećenje za trčanje, skakanje, ubrzavanje i promjenu smjera.

Žena u moru Najjednostavnija morska aktivnost koja topi kalorije i gradi mišiće

Plivanje Mali trikovi: Kako iskoristiti sve prednosti plivanja bez da se umorite?

6. Povećava razinu energije

Brojna istraživanja pokazala su da redovita tjelesna aktivnost nije dobra samo za mentalno zdravlje nego je i izvrsna za podizanje razine energije, posebno kod odraslih osoba koje vode sjedeći način života. Odbojka na pijesku nudi iste prednosti povećanja energije kao i sve druge tjelesne aktivnosti.

7. Poboljšava socijalne vještine

Odbojka na pijesku je grupni sport, a najčešće do igre dolazi sasvim spontano. U trenutku se može razviti ideja o igri na plaži, a to će vam omogućiti, posebno ako tome niste skloni, da naučite kako sklopiti nove kontakte s uglavnom nepoznatim ljudima. Tko zna, možda se iz spontane igre razvije i nešto više.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju