Zajednički obroci imaju cijeli niz prednosti za roditelje i djecu. Ako ste roditelj, vjerojatno cijenite i volite zajedničke trenutke za stolom, a njihov dodatni plus je činjenica da su i studije potvrdile da gašenje ekrana i iskreno povezivanje uz objed za stolom može imati povoljan utjecan na fizičko i mentalno zdravlje svih sudionika objeda.

Naravno, brojne obaveze većini roditelja ne omogućuju da svaki dan ručaju ili večeraju zajedno s djecom, no bitno je da iskoristite svaku priliku za okupljanje oko stola, a dodatni poticaj mogu vam biti koristi zajedničkih obroka koje donosimo u nastavku, a zbog kojih se svaki uloženi trud isplati.

1. Zajednički obroci djecu uče boljim prehrambenim navikama

Obrok u društvu obitelji utječe na bolju prehranu, posebno među adolescentima. Jedno istraživanje je pokazalo da tinejdžeri koji redovito jedu u društvu obitelji konzumiraju više voća i povrća, a manje brze hrane i slatkih napitaka.

2. Povezivanje

Studije sugeriraju i da su zajednički obroci recept za sreću jer okupljanje oko stola potiče povezivanje. Čak i povremeno zajedničko jedenje može povoljno utjecati na emocionalno blagostanje.

3. Mentalno zdravlje

Zajedničko vrijeme uz obrok pomoći će vam da budete u toku sa životima vaše djece te će vam pomoći da prepoznate potencijalne probleme koje ona imaju. Jednom kada budete upoznati s problemima vašim najmlađima pomoći ćete u njihovom rješavanju i na taj način spriječiti razvoj većih problema. 

4. Poboljšanje samopouzdanja

Zajednički obroci mogu poboljšati i dječje samopouzdanje. Za ovo je zaslužna zdrava komunikacija uz obrok u sklopu koje roditelji potiču djecu da pričaju o svom danu i iskreno slušaju njihove odgovore. Osim toga, povoljan utjecaj na samopouzdanje ima i dodjeljivanje uloga najmlađima. To može biti postavljanje stola, serviranje hrane, pospremanje...

Mama i kći Kako se ponovno zbližiti s članovima obitelji od kojih smo se udaljili?

5. Bolja komunikacija

Druženja uz ručak, večeru ili neki drugi obrok kod djece poboljšavaju i komunikaciju.

Istraživanje je pokazalo da će djeca koja za stolom sujedluju u intereakcijama i raspravljaju o aktualnim temama biti bolja u komunikaciji.

6. Fizičko zdravlje

Zajednički obroci obično su uravnoteženiji i hranjiviji, a ljudi jedu sporije i više pričaju što povoljno djeluje na probavu i sprječava prejedanje jer osoba lakše prepozna sitost. Djeca koja jedu sa svojim obiteljima u pravili su izložena široj ponudi hrane i manje su izbirljiva.

Djeca i mobitel „Mama, makni mobitel“ ili kako me dijete podsjetilo što je bitno

7. Vrijedne lekcije

Zajednički obroci savršena su prilika da djecu naučite prmjerice lijepom ponašanju za stolom, ali i da ih naučite obiteljskim vrijednostima i tradicijama. Zajednički objedi potaknut će ih da jednog dana s vlastitom djecom nastave prakticirati ovu naviku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju