Zajednički obroci imaju cijeli niz prednosti za roditelje i djecu. Ako ste roditelj, vjerojatno cijenite i volite zajedničke trenutke za stolom, a njihov dodatni plus je činjenica da su i studije potvrdile da gašenje ekrana i iskreno povezivanje uz objed za stolom može imati povoljan utjecan na fizičko i mentalno zdravlje svih sudionika objeda.

Naravno, brojne obaveze većini roditelja ne omogućuju da svaki dan ručaju ili večeraju zajedno s djecom, no bitno je da iskoristite svaku priliku za okupljanje oko stola, a dodatni poticaj mogu vam biti koristi zajedničkih obroka koje donosimo u nastavku, a zbog kojih se svaki uloženi trud isplati.

1. Zajednički obroci djecu uče boljim prehrambenim navikama

Obrok u društvu obitelji utječe na bolju prehranu, posebno među adolescentima. Jedno istraživanje je pokazalo da tinejdžeri koji redovito jedu u društvu obitelji konzumiraju više voća i povrća, a manje brze hrane i slatkih napitaka.

2. Povezivanje

Studije sugeriraju i da su zajednički obroci recept za sreću jer okupljanje oko stola potiče povezivanje. Čak i povremeno zajedničko jedenje može povoljno utjecati na emocionalno blagostanje.

3. Mentalno zdravlje

Zajedničko vrijeme uz obrok pomoći će vam da budete u toku sa životima vaše djece te će vam pomoći da prepoznate potencijalne probleme koje ona imaju. Jednom kada budete upoznati s problemima vašim najmlađima pomoći ćete u njihovom rješavanju i na taj način spriječiti razvoj većih problema. 

4. Poboljšanje samopouzdanja

Zajednički obroci mogu poboljšati i dječje samopouzdanje. Za ovo je zaslužna zdrava komunikacija uz obrok u sklopu koje roditelji potiču djecu da pričaju o svom danu i iskreno slušaju njihove odgovore. Osim toga, povoljan utjecaj na samopouzdanje ima i dodjeljivanje uloga najmlađima. To može biti postavljanje stola, serviranje hrane, pospremanje...

Slika nije dostupna Kako se ponovno zbližiti s članovima obitelji od kojih smo se udaljili?

5. Bolja komunikacija

Druženja uz ručak, večeru ili neki drugi obrok kod djece poboljšavaju i komunikaciju.

Istraživanje je pokazalo da će djeca koja za stolom sujedluju u intereakcijama i raspravljaju o aktualnim temama biti bolja u komunikaciji.

6. Fizičko zdravlje

Zajednički obroci obično su uravnoteženiji i hranjiviji, a ljudi jedu sporije i više pričaju što povoljno djeluje na probavu i sprječava prejedanje jer osoba lakše prepozna sitost. Djeca koja jedu sa svojim obiteljima u pravili su izložena široj ponudi hrane i manje su izbirljiva.

Mina svira gitaru „Mama, makni mobitel“ ili kako me dijete podsjetilo što je bitno

7. Vrijedne lekcije

Zajednički obroci savršena su prilika da djecu naučite prmjerice lijepom ponašanju za stolom, ali i da ih naučite obiteljskim vrijednostima i tradicijama. Zajednički objedi potaknut će ih da jednog dana s vlastitom djecom nastave prakticirati ovu naviku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju