Prva autorska slikovnica "Pita moja mama imate li jedno jaje" ilustratorice Tisje Kljaković Braić, u kojoj glavnu ulogu ima njezina kći Nastja koja dolazi u kontakt sa susjedima - životinjama, predstavljena je u srijedu u Kaptol Boutique Cinema.

Galerija Tisja Kljaković Braić predstavila je svoju prvu autorsku slikovnicu 'Pita moja mama imate li jedno jaje' - 1 Tisja Kljaković Braić predstavila je svoju prvu autorsku slikovnicu 'Pita moja mama imate li jedno jaje' - 4 Tisja Kljaković Braić predstavila je svoju prvu autorsku slikovnicu 'Pita moja mama imate li jedno jaje' - 3 +1 'Pita moja mama imate li jedno jaje' prva je autorska slikovnica Tisje Kljaković Braić

Mala Nastja znatiželjna je djevojčica koja neprestano upada u razne avanture. Ostali likovi iz slikovnice "Pita moja mama imate li jedno jaje" su životinje, dok su roditelji prikazani kao u "Tomu i Jerryju" - vide im se samo noge.

Autorica Tisja Kljaković Braić kazala je da i u stvarnome životu Nastja "često dolazi u kontakt sa susjedstvom", pa tako i sa susjedom koja živi ispod njih, koja je u slikovnici predstavljena, imenom i crtežom, kao gospođa Čagalj, u priči "Novi susid Jole".

Mojoj susjedi Čagalj stalno nešto smeta. Već 40 godina živi ispod mene. Temelj za ovu priču je kad su djeca u mome stanu vozila trokolicu pa joj se luster tresao. Kad ode na Brač brati masline, kod mene je tulum, ispričala je autorica te dodala da "svi događaji u slikovnici imaju uporište u istini, ali je ostatak izmaštan".

Tisja Kljaković Braić predstavila je svoju prvu autorsku slikovnicu 'Pita moja mama imate li jedno jaje' - 4 'Okidač za stvaranje slikovnice bio je jedan 'ekokupus' koji je moj svekar donio, iz kojega su izišli puževi i uholaže' (Foto: Lucija Ocko/Cropix)

Rekla je kako danas svi pišu slikovnice, pa je i ona to planirala posljednjih nekoliko godina, s pretpostavkom da je to nešto "strašno jednostavno", no baš i nije bilo tako niti je ona bila u tom duhu.

Okidač za stvaranje slikovnice bio je jedan ekokupus koji je moj svekar donio, iz kojega su izišli puževi i uholaže. Napisala sam prvu priču na temelju te uholaže, kazala je referirajući se na priču "Laž iz kupusa". Tisja Kljaković Braić, koja je završila Umjetničku akademiju u Splitu, kazala je da nastoji uloviti dječji način razmišljanja, neukalupljen.

Jedno moje dijete bilo je strašno talentirano za crtanje dok nije počelo ići u školu. Ja sam nakon likovne akademije nastojala zaboraviti sve što sam naučila. Nisam htjela još jednu priču u stilu 'ježić je gledao kroz prozor', 'sunašce', nešto slatko što podilazi djeci, objasnila je. Dodala je kako su je na akademiji učili da je sve što je mučno i teško dobro, a da je duhovito manje dobro.

Tisja Kljaković Braić predstavila je svoju prvu autorsku slikovnicu 'Pita moja mama imate li jedno jaje' - 3 U slikovnici glavnu ulogu ima Tisjina kći Nastja (Foto: Lucija Ocko/Cropix)

Trebalo mi je dosta godina da si dopustim duhovitost. Lakše je ići kroz život s humorom i nešto što te pogodi gledati kroz zezanciju. Sitnice stavljam na pijedestal, one su mi najbitnije, zaključila je Tisja.

Tisja Kljaković Braić rođena je 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn, a diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele. Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autorica je knjiga "U malu je uša đava", "Oni" i "Oni 2".

Priče iz slikovnice na promociji je čitao glumac Vedran Mlikota. (Hina)

Preporuke za Interliber - 4 'Pita moja mama imate li jedno jaje' prva je autorska slikovnica Tisje Kljaković Braić (Foto: Sonja Kovač)

Preporuke za Interliber: Od knjige koju bismo trebali pokloniti svakoj ženi do suvremene inačice Malog princa Preporuke za Interliber - 11 Preporuke za Interliber - 10 Preporuke za Interliber - 9 +7 Preporuke za Interliber - 8

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju