Mnogo je lokacija u Vukovaru koje posjetitelji i turisti žele vidjeti, no zgrada nekadašnje Gašparove apoteke u strogom središtu grada privlači posebnu pažnju i zanimanje. Staru, napuštenu ruševinu već godinama krasi cvijeće koje se poput slapova slijeva kroz prozore i budi znatiželju kod mnogih koji ugledaju ovaj čaroban prizor i zapitaju se kako to da napuštena kuća ima takvo cvijeće.

Kada turisti dođu u Vukovar, nije neuobičajeno da u ruci nose fotografiju napuštene zgrade ukrašene cvijećem smještene u srcu grada, na adresi Vladimira Nazora 2. Mogli su je vidjeti i na popularnoj stranici Tripadvisor jer upravo je ta zgrada navedena kao jedan od prijedloga što u Vukovaru treba vidjeti i posjetiti.

Tako je građevina unutar zaštićene povijesne cjeline Vukovara postala i jedna od najfotografiranijih i najposjećenijih zgrada u Vukovaru, zgrada koja je svojevrsni simbol optimizma, nade i vjere u bolje sutra Vukovaraca.

Djeca su naše najveće blago "Priča za roditelje" Siniše Glavaševića: "Djeca su jedino dobro koje je čovječanstvu ostalo"

Upravo je to na umu imao vlasnik zgrade uništene u ratu kada je odlučio da zgrada više neće biti samo tužan podsjetnik na ratne strahote te ju je krenuo uljepšavati posudama s cvijećem. Već niz godina vrijedno se o njemu brine, ljeti ga zalijeva, a zimi čuva od hladnoće, a njegovo cvijeće prolaznike očarava svojim bujnim cvatom i mnogi zastanu kako bi uživali u njegovoj ljepoti.

Vukovar Zgrada nekadašnje Gašparove apoteke simbol je optimizma i vjere u bolju budućnost (Foto: Zadovoljna.hr)

Vodotoranj u Vukovaru Vukovar: Zaslužio je da mu previjemo rane, da ih osjetimo i ne zaboravimo

Uništena u Domovinskom ratu, Gašparova apoteka iz 1929. godine prvotno je bila na prioritetnoj listi obnove centra grada, no ubrzo je maknuta s liste. Sada kada je obnova moguća, vlasnik je zbog silne papirologije odustao od obnove i zgrada je ostala ruševina u centru grada, ali s divnim, njegovanim cvijećem i snažnom simbolikom. Građevina koja je i spomenik kulture privlači pažnju i znatiželju i Vukovaraca i posjetitelja, a pogledi prolaznika uvijek se iznova zaustavljaju na tom neobičnom kontrastu u strogom središtu Vukovara.

Slika nije dostupna Više nije sam: Radnice Udruge Kamensko oživjele najpoznatiji plavi kaputić iz Vukovara

Slika nije dostupna Vesna Bosanac: Priča žene koja je u najtežim trenucima stala na čelo vukovarske bolnice

Prizor bogatih cvjetnih slapova koji se suprotstavljaju ratnim ruševinama nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a ima li ljepšeg načina da se negativnim mislima pri pogledu na ruševine suprotstavi nešto pozitivno - ljepota kojom zrači cvijeće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju