Umro je Shane MacGowan, frontman grupe The Pogues, koja je otpjevala jednu od najljepših božićnih pjesama svih vremena. Radi se o bezvremenskom hitu "Fairytale of New York" koja i nakon 36 godina čvrsto stoji na listama najboljih božićnih pjesama ikad otpjevanih.

Povodom smrti legendarnog glazbenika, inače rođenog na sam Božić 1957., provjerili smo pozadinu jedne od njegovih najpoznatijih pjesama.

Fairytale of New York ne govori o snijegu, boru s kuglicama, poklonima i zajedništvu – ova snažna pjesma zapravo govori o izgubljenoj mladosti i uništenim snovima, o žustroj svađi između dvoje ljudi i realnosti života koju ni božićne lampice nisu mogle rasvijetliti.

Tekst pjesme napisali su Shane MacGowan i Jem Finer, a uz Shanea, otpjevala ju je i tragično preminula glazbenica Kirsty MacColl. Balada u klasičnom irskom stilu objavljena je 23. studenog 1987., a godinu kasnije se pojavila na albumu Poguesa If I Should Fall from Grace with God.

Ova je pjesma zapravo pokušaj da se New York 40-ih godina prošlog stoljeća smjesti u London 80-ih godina prošlog stoljeća. Na samom početku nitko nije mislio da će otpjevana bajka doživjeti toliku popularnost, a na kraju je nadživjela one koji su ju stvorili.

Samokritični bend pjesmu je dotjerivao čak dvije godine, a povijest piše da je ona nastala iz oklade.

Naime, članovima benda nije se svidjela niti jedna božićna pjesma tog vremena, a producent Elvis Costello jednom je prilikom rekao MacGowanu da ne može napraviti pjesmu – u duetu – koja bi zvučala kao božićna pjesma.

U okladu se ubacio i Finer koji je osmislio melodiju, a naslov pjesme preuzeli su iz istoimene novele napisane 1973. godine. Finer je prvo pokušao napisati pjesmu o mornaru kojemu nedostaje žena, ali njegova je supruga tu ideju ocijenila otrcanom.

Tada je Finer svojoj ženi rekao da sama predloži ideju, a ona je usput bubnula da bi pjesma mogla biti o paru koji prolazi kroz teška vremena te na kraju dolazi do iskušenja.

The Guardian piše da je upravo Finerova žena postavila kostur ove pjesme, a da joj je temelj istina priča – o životu njihovih prijatelja iz New Yorka.

Najljepše božićne pjesme Vi ste odabrali: Poslušajte najljepšu stranu i domaću božićnu pjesmu Najljepše božićne pjesme Blagdanski hitovi: Koja je najbolja božićna pjesma svih vremena?

Nakon brojnih kontroverzi i cenzuriranja nekih dijelova pjesme, Fairytale of New York vremenom je postala najslušanija božićna pjesma u 21. stoljeću i najčešći odgovor na pitanje: Koja ti je najljepša božićna pjesma svih vremena?

Shane MacGowan Shane MacGowan (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju