Anna Mae Bullock, poznatija pod umjetničkim imenom Tina Turner, preminula je u 84. godini. Napustila nas je legendarna pjevačica, glumica i plesačica, poznata i kao rock-baka, rođena 26. studenog 1939. godine u mjestu Brownsville u SAD-u.

Slavu je stekla šezdesetih godina prošlog stoljeća kao pjevačica i plesačica za grupu Ikea Turnera, a kasnije je ostvarila uspješnu solokarijeru.

Mjesto među pjesmama koje su obilježile njezinu karijeru ima i veliki hit "What’s Love Got to Do With It". Pjesma je to koju su nakon objave u svibnju 1984. godine jednako obožavali kritika i publika. Nalazila se na Tininu soloalbumu "Private Dancer", a postala je i pjevačičin najuspješniji singl.

Zahvaljujući toj pjesmi, Tina je prvi i jedini put završila na prvom mjestu liste Billboard Hot 100, a u dobi od 44 godine postala je u to vrijeme najstarija soloumjetnica na vrhu spomenute ljestvice.

Pjesma "What’s Love Got to Do With It" Tini je donijela i nagradu Grammy, a 1993. godine naslov pjesme iskorišten je kao naslov za biografski film o njezinu životu.

Pjesma je 2012. godine uvrštena u "Grammy Hall of Fame", a zauzela je i 309. mjesto na listi 500 najboljih pjesama svih vremena časopisa Rolling Stone. Drugi su je umjetnici obrađivali više puta.

Ipak, unatoč velikom uspjehu koji je postigla pjesma koja se i danas rado sluša, zanimljiva je informacija da je Tina Turner na samom početku nije voljela. Između nje i velikog hita jednostavno se nije dogodila ljubav na prvi pogled.

Tina Turner Kakva priča: Od samohrane majke s 36 centi u džepu do legendarne rock-bake

U dokumentarcu "Tina", koji je 2021. godine objavio HBO, boginja rocka otkrila je da je pjesmu isprva - mrzila.

Bila je užasna, grozna. Ja sam bila rock ‘n’ roll, a to je bila pop-pjesma, rekla je Tina.

Čak ni Terry Britten, suautor pjesme koji ju je i producirao za album, nije bio fan. Smatrao ju je jednom od najgorih pjesama koje je napravio, pjesmom koju se nikako nije moglo povezati s Tinom Turner.

Prije nego što je pjesmu snimila Tina, ona je bila nuđena i drugim  umjetnicima. Nakon što je ponuđena britanskom pjevaču Cliffu Richardu, R&B divi Phyllis Hyman i Donni Summer, snimila ju je engleska grupa Bucks Fizz, čija je synth-pop verzija odložena sa strane nakon što je Tina Turner ipak objavila svoju.

Pop-savršenstvo

Naime, pjevačičin tadašnji menadžer Roger Davies čuo je nešto posebno u melodiji i, kako je rekao, bio je uvjeren da "What’s Love Got to Do With It" može postati velika pjesma.

Tini se nikad nije sviđala, rekao je u dokumentarcu. Ipak, uspio ju je nagovoriti da se barem sastane s Brittenom u studiju, a kako bi pomogao Tini da lakše osjeti pjesmu, Britten je došao do zanimljive ideje.

Rekao sam joj: 'Tina, ovo je kao džoging.' I onda smo oboje ustali i džogirali, ispričao je. Tako je pjevačica uhvatila "groove" pjesme i prilagodila je sebi.

Nisu bili navikli na to da snažan glas nosi glazbu, ali ja sam promijenila tu pjesmu i učinila je svojom, rekla je.

Sve ostalo je povijest. Pjesma je počela nizati uspjeh za uspjehom, a za kraj ostavljamo riječi glazbenog kritičara Marka Millana, koji je "What's Love Got to Do with It" opisao kao tri minute i 48 sekundi pop-savršenstva.

Zato - uživajte.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju