Teško je naći dobrog frizera, a kada nam to uspije onda više svoju kosu nikom drugom ne damo u ruke. Tako je i princeza Diana godinama bila vjerna slavnom frizeru Samu McKnightu.

Princeza Diana većinu svog živote provela je pod povećalom javnosti koje je s velikim zanimanjem pratilo svaki njezin korak. Posebnu pažnju javnost je posvećivala njezinim odjevnim kombinacijama, ali i frizurama.

Britanci i danas pamte trenutak kada je princeza 1991. godine odvažno odrezala svoju kosu i predstavila se svijetu s novom kratkom frizurom, a za nju je bio zaslužan frizer Sam McKnight.

Fotografija Diane u bijeloj balskoj haljini nastala je kada sam radio s francuskim fotografom Patrickom Demarchelierom. Rekli su mi da snimamo nekog jako važnog za Vogue i ja sam pomislio da bi to mogla biti Margaret Thatcher, ali tada je na snimanje ušetala princeza Diana. Tada sam lažirao kratku frizuru uz pomoć špangica i ukosnica s kojima sam njezinu poludugu kosu sakrio ispod tijare, ispričao je Sam za Dail Mail i zatim otkrio kako je lažna frizura postala prava.

Nedugo nakon toga upitala me: 'Što bi napravio s mojom kosom kada bih ti dala slobodne ruke?' Osjećao sam se hrabro pa sam odgovorio: 'Sve bih odrezao.' Odmah je bila uvjerena da je to dobar potez. 'Ajmo to napraviti', rekla je. I odrezao sam joj kosu na licu mjesta. Nisam ni pomišljao na to što će se zatim dogoditi, kaže Sam.

Dogodila se prava medijska ludnica. Nova frizura princeze Diane postala je vijest s naslovnice, a novinari su tjednima kampirali ispred kuće Samovih roditelja u nadi da će dobiti izjavu o njoj.

Sve članice britanske kraljevske obitelji u to vrijeme bile su vjerne tradicionalnoj frizuri koja se u žargonu nazivala "kaciga" i koju je odobravala britanska monarhija. Natapirana trajna s puno volumena bespotrebno je davala godine mladoj princezi pa je Sam sa zadovoljstvom preporodio njezin imidž.

Bila je malo nervozna zbog toga. Kao i druge žene, ona se skrivala iza svoje kose, ali izgledala je najbolje kada nije ništa radila s njom. Ponekad bi otišla nekom drugom na tajnu trajnu kada mene nije bilo u Londonu pa bismo se poslije tome smijali. Jednom sam joj rekao da bi bilo najbolje da joj uopće ne radim frizuru jer ionako izgleda najbolje kada izađe iz teretane. Ona je to shvaćala, ali također je znala da je tijekom njezinih javnih pojavljivanja javnost želi vidjeti s tradicionalnom frizurom, ispričao je.

Međutim, upravo je njezina nova kratka frizura postala hit. Mogli ste je vidjeti svugdje, bio je to pravi odgovor na velike frizure iz 80-ih, dijelom zbog pomalo sportskog i androgenog looka, ali zbog princeze Diane svi su je doživljavali ženstveno, opisuje frizer koji je s princezom radio sve do njezine prerane smrti 1997. godine.

Otkrio je i kako je Diana bila fascinirana njegovim radom s poznatim supermodelima, a kao inspiracija za frizuru poslužila je Linda Evangelista koju je princeza obožavala.

Ubrzo nakon šišanja i snimanja Diana se susrela s Liz Tilberis, tadašnjom glavnom urednicom britanskog Voguea, kako bi razgovarale o tome koja će fotografija sa snimanja postati naslovnica prosinačkog izdanja slavnog magazina 1991. godine.

Odabrale su legendarnu fotografiju "osuvremenjene" princeze u jednostavnoj crnoj dolčeviti i s novom kratkom frizurom.

Saznajte sve o osvetničkoj  haljini prevarene princeze Diane koja poručuje "vidi što propuštaš".

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju