Od 13. do 18. listopada na Zagrebačkom velesajmu održat će se 41. po redu Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila uz koji su odrasle brojne generacije. Na jednom mjestu okupit će se više od 300 nakladnika s tisućama iznimnim knjiga.

Galerija Što se dogodilo sa studenticama iz Slavonije, saznajte u prvijencu Mirele Španjol Marković Alice nanadano saznaje da boluje od Alzhaimerove bolesti Interliber nudi bogat izbor domaćih i stranih autora +2 Molitva moru

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga naslova koje vrijedi potražiti na sajmu, kako domaćih, tako i stranih autora, i to za baš svačiji ukus. Bilo da volite magijski realizam, povijesne ili ljubavne romane, obiteljske drame, kriminalističke romane ili bilo koju drugu vrstu, na ovom ćete popisu pronaći ponešto od svega.

Dubravka Ugrešić: Lisica (Fraktura)
Ako vas je oduvijek zanimalo o čemu razmišljaju književnici dok pišu svoje knjige, u čemu pronalaze inspiraciju i koliko njihov privatni život utječe na književno stvaralaštvo, posegnite za knjigom koju je tportal ove godine proglasio najboljom u Hrvatskoj.

Dubravka Ugrešić u njoj započinje ispitivati kako nastaju priče, propitkuje važnost književnosti u kulturnom društvu, ulogu žene u književnosti u odnosu na muškarce, dotiče se jugoslavenskih vremena, zaboravljenih mjesta i odnosa s drugim ljudima.
Sve to radi vrlo britko i na njoj karakterističan način, bez imalo ustručavanja, koji će vas oduševiti. Pravo osvježenje u našoj književnosti!

Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši (OceanMore)
Iako nije riječ o knjizi objavljenoj ove godine, ako kupite i jednu knjigu na Interliberu, neka to bude ova. Kao i Novakova prethodna knjiga „Črna mati zemla“, i ova progovara o međimurskom kraju, uz dodatak zabranjene ljubavi između sredovječne žene Milene i mladog pripadnika romske zajednice, političkih skandala, izbjeglištva i predrasuda koje su neizostavni dio našeg društva.

Prema romanu je nastala kazališna predstava koja ruši rekorde gledanosti, a bez imalo sumnje možemo reći da su Novakovi tekstovi nešto najbolje čemu možemo svjedočiti u hrvatskoj književnosti nakon Miroslava Krleže.

'Priče za laku noć za mlade buntovnice 2' 'Priče za laku noć za mlade buntovnice 2' (Foto: Sonja Kovač)

Mirela Španjol Marković. Drugi peron, četvrti kolosijek (Beletra)
Drugi peron, četvrti kolosijek bio je mjesto s kojeg su iz malog slavonskog grada studenti puni snova osamdesetih godina prošlog stoljeća kretali prema Zagrebu, gradu koji im je tada izgledao poput najljepše bajke u kojoj je moguće ostvariti sve svoje snove.

Trideset godina kasnije to su ljudi s ostvarenim karijerama, no tražeći odgovor na pitanje o tome tko su uopće, dvije sestre nešto vuče prema rodnom kraju. Odgovori na najteža pitanja uvijek se nekako nalaze u kraju iz kojeg smo potekli, a autorica je u ovom romanu maestralno pokazala da se loša sreća u obitelji može prekinuti.

Lisa Genova: Još uvijek Alice (Ljevak)
Ako ste voljeli film „Još uvijek Alice“ s Juliane Moore u naslovnoj ulozi za koju je primila i nagradu Oskar, oduševit će vas činjenica da je sada u Hrvatskoj dostupna i knjiga prema kojoj je film snimljen. U svom romanesknom prvijencu autorica je prikazala kako i naizgled idealan život može zauvijek promijeniti smjer s jednom liječničkom dijagnozom.

Upravo je to zadesilo sveučilišnu profesoricu Alice Howland kojoj je dijagnosticiran rani stadij Alzheimerove bolesti.. Nakon ove potresne, no vrlo vješto pisane drame više nikada nećete na Alzheimerovu bolest, niti na bilo koju bolest partnera, gledati istim očima.

Sarah Perry: Eseška zmija (Profil)
Povijesno-ljubavi roman koji prikazuje drugu stranu viktorijasnkog doba upoznaje nas s Corom Seaborne, mladom udovicom koju je suprugova smrt, nakon njegova zlostavljanja, naprosto oslobodila. Nakon njegove smrti iz Londona seli u Essex sa sinom (djetetom koji pokazuje sve simptome onoga što danas nazivamo autizmom). No novi kraj pred Coru će donijeti i nove izazove, a jedan od onih koji će joj okupirati dane je potraga za mitskim stvorenjem – eseškom zmijom koju kao zaljubljenica u prirodu pokušava naći. No mitsko stvorenje je samo metafora...

Mario Benedetti: Talog kave (Iris Ilirica)

Za ljubitelje latinoameričke književnosti, napose magijskog realizma, tu je jedno od najznačajnijih djela urugvajskog književnika. U 48 poglavlja prati se odrastanje protagonista Claudija u glavnom urugvajskom gradu Montevideu.

Sadrži niz anegdota o njegovoj obitelji, prvim ljubavima, seksualnim iskustvima, prijateljstvima, gubicima te životnim odabirima, koji su isprepleteni elementima fantastike odnosno spomenutim magijskim realizmom za kojim često posežu upravo latinoamerički autori. Složeni likovi, poetski, no jednostavan jezik i bliskost koju ćete osjećati s pripovjedačem otvorit će vam put prema književnosti koja se ne susreće često na našim prostorima.

Karl Ove Knausgard: Jesen (Ljevak)
Knausgard oduševljava ljubitelje književnosti već niz godina, a nedavno je izašla „Jesen“, prvi dio četverodijelnog koncepta zamišljenog prema godišnjim dobima. Svojim poetskim jezikom autor putem svojevrsnih esejskih zapisa oživljava svakodnevne refleksije vezane uz jesen kao godišnje doba, promišljanja o životu, ljudskim odnosima, svojoj obitelji.

Obraća se svojoj nerođenoj kćeri, želeći joj na neki način u nasljeđe ostaviti sve ono što je naučio tijekom svog života. Za ovom ćete knjigom moći posegnuti nebrojeno puta, svake nove jeseni, a na Interliberu će biti predstavljen i nastavak naslova „Zima“

Khaled Hosseini: Molitva moru (Vorto Palabra)
Pisano u epistolarnoj formi (u obliku pisma), ova će nas knjiga podsjetiti na ono što je važno u životu. Knjiga se bavi vrlo aktualnom tematikom sirijskih izbjeglica, pisano iz perspkektive onih koji to proživljavaju. Sjedeći na pučini mora, otac u naručju drži svog sina dok čekaju da po njih stigne čamac koji će ih prevesti korak dalje prema životu kojem se nadaju.

Dok čekaju, otac priča sinu o uspomena iz svog djetinjstva, o djedu, bakinoj kozi, velikoj tržnici. Tekst prate iznimni likovni radovi Dana Williamsa, a u kombinaciji s tekstom na vas će ova knjiga ostaviti dubok dojam. To je jedna od onih knjiga o kojima ne možete prestati razmišljati nakon čitanja.

John Green: Nikad kraja kornjačama (FokusNaHit)
Imate li u kući tinejdžera ili ste i sami još ljubitelj književnosti za mlade, razveselit će vas vijest da je autor proslavljenog romana „Greška u našim zvijezdama“ iznio novi naslov. Ovaj put prati šenasestogodišnju Auu koja se sasvim slučajno našla u potrazi za odbjeglim bigatašem.

No knjiga je daleko od toga da nudi samo površnu radnju; naime, Aza se bori s napadajima panike i anksioznošću koji njezinu svakodnevicu pretvaraju u noćnu moru. Upravo je zato ovo idealno štivo za svakog tinejdžera koji se muči sa sličnim problemom ili naprosto još uvijek traži svoje mjesto pod suncem.

Priče za laku noć za mlade buntovnice, 1. i 2. dio (Znanje)
Otkada se netom prije prošlogodišnjeg Interlibera pojavila knjiga „Priče za laku noć za mlade buntovnice“ koja je promijenila pogled na knjige za djecu, interes za takvu vrstu dječje literature ne prestaje jenjavati.

Prije nekoliko tjedana izašao je i drugi nastavak koji donosi popis novih sto žena koje su promijenile povijest. Znanstvenice, književnice, aktivistice, sportašice, nobelovke, plesačice i brojne druge žene pokazat će ne samo djevojčicama, nego i mladim ženama da ništa nije nemoguće. To su knjige u koje bi povremeno trebala zaviriti svaka žena, bez obzira na dob.

Molitva moru Molitva moru (Foto: Zadovoljna.hr)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju