Dojenje se danas smatra najboljim načinom hranjenja djeteta, a majčino mlijeko bebi pruža zaštitu od infekcija i pomaže joj da bude zdrava i da se dobro razvija. Sve navedeno, ali i brojni drugi razlozi motiv su ženama da se odluče na dojenje, međutim ne ide uvijek sve glatko.

Tijekom dojenja žene se susreću s brojnim izazovima, a mnogi od njih tiču se bradavica koje tijekom dojenja znaju biti ispucale i bolne.

S druge strane, postoji i cijeli niz mitova koji se tiču njege i problema vezanih za bradavice i dojke tijekom dojenja, a njima se u svojoj brošuri pozabavila i Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja.

Ženske grudi Sve što morate znati: Sedam činjenica koje bradavice otkrivaju o zdravlju

Dojenje Sve što morate znati: 10 najvećih problema kod dojenja – riješeno

TREBATE LI PRATI DOJKE PRIJE I NAKON PODOJA?

Za početak, jedan od mitova je taj da je potrebno prati dojke prije i nakon svakog podoja. Kako se navodi u malom savjetniku za uspješno dojenje, osim uobičajenog svakodnevnog tuširanja, nije potrebno nikakvo posebno pranje bradavica.

BRADAVICE KOJE KRVARE I DOJENJE

Također, nije istina da majka kojoj ispucale bradavice krvare ne smije dojiti. Mala količina krvi, naime, ne šteti bebi, a nije štetno ni ako beba nakon podoja na oštećenoj bradavici bljucne malo krvi ili ima crne tragove u stolici.

CRVENKASTO, RUŽIČASTO I ZELENO MLIJEKO

Još jedna situacija u kojoj je dojenje dopušteno jest ona u kojoj mlijeko u prvim danima dojenja bude crvenkaste, ružičaste ili zelene boje, i to bez ranica na bradavicama. Takvo mlijeko također nije štetno za bebu.

Odjeća od organskog pamuka ističe se kao najbolji odabir za novorođene bebe Iskrena priznanja novopečenih roditelja: Na ove stvari nitko vas ne može pripremiti

Dojenje "Zar je beba opet gladna?" 10 rečenica koje se ne smiju reći mami koja doji

ŠEŠIRIĆI ZA BRADAVICE

U brošuri su se dotaknuli i šeširića za bradavice i navode da, ako ih koristite, to treba biti kratkoročno, tjedan do dva, kao privremena mjera u situacijama kada one djetetu mogu olakšati dojenje.

Dulja primjena šeširića, objasnili su, može dovesti do:

- slabijeg pražnjenja dojke i, posljednično, slabijeg rasta djeteta
- dodatnog oštećenja bradavica
- nedovoljne proizvodnje mlijeka
- učenja djeteta lošoj tehnici sisanja

AKO VAM ZATREBA, POTRAŽITE POMOĆ

Oštećenja na bradavicama najčešće su posljedica pogrešnog položaja i prihvata bradavice. U takvim situacijama najbolje se obratiti za pomoć partonažnoj sestri ili savjetnici za dojenje, a one su i najbolja adresa za informiranje o dojenju ako ste imali operaciju dojki.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju