Iako bi menstruacija trebala biti redovita, promjene u menstrualnom ciklusu normalna su pojava koju mogu uzrokovati brojni faktori poput stresa, dužeg putovanja, viroze i nekih lijekova. No neke simptome ne biste smjele ignorirati.

1. Neredovita menstruacija

Gotovo svaka žena zna koliko joj traje menstruacija. Iako se kao idealan ciklus navodi onaj od 28 dana, duljina trajanja menstrualnog ciklusa vrlo je individualna. Ciklus koji traje između 21 i 45 dana smatra se normalnim te bilo kakve promjene unutar tog razdoblja ne bismo trebali smatrati zabrinjavajućima.

No ako su vam menstrualni ciklusi postali kraći od 20 dana ili je pak pauza između dvije mjesečnice jako velika, takvu informaciju morate podijeliti sa svojim ginekologom.

Jedan od glavnih uzroka promjena jest stres. Ova bolest današnjice uzrokuje nagli pad ili rast hormona, što može poremetiti, odnosno pomaknuti menstrualni ciklus. Isto tako, ako se novo stanje ponavlja iz mjeseca u mjesec, to može biti i pokazatelj nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput bolesti štitnjače.

Menstrualni kalendar Oligomenoreja: Poremećaj u menstrualnom ciklusu koji se ne smije ignorirati

Menstruacija Vrlo obilna menstruacija: Tri pokazatelja da nešto nije u redu

2. Snažni bolovi i grčevi

Menstrualni bolovi smatraju se normalnom pojavom koju uzrokuju hormonalne promjene. One mogu biti aktivirane virozama i bolestima ili pak stresnim životnim promjenama. No iako su grčevi tijekom menstruacije vrlo česti kod većine žena, snažni i neizdrživi bolovi ne bi vam smjeli postati normalna pojava zbog koje svaki mjesec ležite u krevetu i pijete tablete protiv bolova, već je o tome potrebno informirati ginekologa.

Istraživanja su zabilježila kako žene koje pate od vrlo bolnih menstruacija imaju povišenu razinu prostaglandina u sluznici maternice, odnosno endometriju i u menstrualnom krvarenju djelujući na maternicu, uzrokuju kontrakcije mišića i krvnih žila.

Osim ove normalne pojave, snažne bolove i grčeve tijekom ciklusa mogu uzrokovati i neke promjene u organizmu poput endometrioze, upale zdjeličnih organa, suženje kanalića maternice, miomi na maternici te velike ciste na jajnicima.

Menstruacija Menstruacija po desetljećima života: Provjerite što se s godinama događa s vašim ciklusom

Par u krevetu Seks za vrijeme menstruacije: Zašto mu reći da (ili ne)?

3. Obilna menstruacija

Baš poput duljine menstrualnog ciklusa, duljina i razina krvarenja vrlo je individualna kod žena. Normalnim krvarenjem smatra se ono koje traje između 2 i 7 dana, a snaga krvarenja trebala bi biti tolika da je bez problema može upiti veći uložak , odnosno 3 do 6 tampona u jednom danu.

No ako menstruacija postane toliko obilna da je ne možete kontrolirati higijenskim pomagalima (više od 80 ml dnevno), o toj novoj pojavi morate informirati vašeg ginekologa. Procijenjeno je da u Hrvatskoj oko 50.000 žena u dobi od 40 do 50 godina boluje od obilne menstruacije.

Čak polovica obilnih menstruacija uzrokovana je promjenama kao što su policistični jajnici, miomi, adenomioza i polipi, ali i neka od opasnijih oboljenja poput karcinoma cerviksa ili tumora koji luče estrogen.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju