Velik broj žena susreo se s određenim smetnjama ili poremećajima koji su povezani s menstrualnim ciklusom, a na tom popisu mogućih problema je i oligomenoreja. Kako nam je objasnila ginekologinja Jasenka Grujić, radi se o stanju koje karakteriziraju rijetke menstruacije.

Oligomenoreja se javlja u žena reproduktivne dobi.

Manja odstupanja u razmaku među menstruacijama su normalna (menstrualna krvarenja uobičajeno nastupaju u razmacima od 21 do 35 dana), no ako su razmaci dulji od 35 dana, može se postaviti dijagnoza oligomenoreje, kaže doktorica Grujić.

Manja odstupanja u razmaku među menstruacijama su normalna, no ukoliko su razmaci dulji od 35 dana može se postaviti dijagnoza oligomenoreje.

UZROCI STANJA

Kada su u pitanju uzroci oligomenoreje, oni mogu biti razni.

Jedan je od češćih uzroka poremećaj hranjenja, bilo da se radi o anoreksiji, tj. stanju koje karakterizira odbijanje uzimanja hrane s premalom tjelesnom masom, ili bulimiji, stanju koje karakterizira prejedanje uz namjerno povraćanje. Oba stanja imaju psihološku pozadinu.

Zbog hormona koji se stvaraju u masnome tkivu, žene s pretjerano velikom ili suviše malom tjelesnom masom mogu imati oligomenoreju.

Nadalje oligomenoreja je povezana i s bolestima poput dijabetesa tj. stanja poremećenoga metabolizma glukoze i periferne rezistencije na inzulin. Takvi poremećaji viđaju se i u stanjima s povišenom razinom muških hormona poput sindroma policističnih jajnika.

Uz bolesti štitnjače često se viđa oligomenoreja.

Oligomenoreja se redovito javlja i u žena s povišenom razinom hormona hipofize prolaktina (hiperprolaktinemija). U adolescentica i u predmenopauzalnih žena viđa se oligomenoreja zbog neredovitih/rijetkih ovulacija. Oligomenoreju viđamo i u žena koje se intenzivno bave sportom, objašnjava ginekologinja.

Uspješnost liječenja ovisi o uzroku oligomenoreje tj. liječenju toga uzroka.

LIJEČENJE OLIGOMENOREJE

Ginekolozi dijagnozu oligomenoreje postavljaju nakon temeljitog razgovora s pacijenticom, ultrazvučnim pregledom jajnika i hormonalnim i drugim laboratorijskim analizama.

Liječenje, odnosno trajajnost ovog stanja ovisi o primarnom uzroku.

Uz neke bolesti oligomenoreja može biti trajno stanje, primjerice u žena s teškim oblicima dijabetesa, no i u njih, uz dobro reguliranu bolest, menstruacije postanu redovitije. Dakle uspješnost liječenja ovisi o uzroku oligomenoreje tj. liječenju toga uzroka.

Ukoliko ginekološkim pregledom ustanovimo promjene (naročito sluznice u unutrašnjosti maternice), provodimo liječenje onim hormonom koji nedostaje, a to je progesteron.

One pacijentice koje imaju povišenu razinu muških hormona (androgena), najčešće uz sindrom policističnih jajnika, liječimo kombiniranim hormonalnim preparatima koji mogu sniziti povišene androgene, rekla nam je ginekologinja.

Govoreći o utjecaju ovog stanja na plodnost žene, doktorica je rekla da se ženi koja ne može zanijeti, a pokaže se da je uzrok nemogućnosti zanošenja izostanak ovulacije, daju lijekovi koji mogu inducirati, odnosno potaknuti ovulaciju.

Ginekologinja je naglasila i da oligomenoreja najčešće nije ozbiljan poremećaj, kao i da se vrlo uspješno liječi hormonima.

Higijenski ulošci i tamponi Tri problema s menstruacijom koja morate odmah "prijaviti" ginekologu

Slika nije dostupna Sedam istina koje prva menstruacija otkriva o zdravlju u budućnosti

BITNO JE PAZITI

Oligomenoreja međutim može biti simptom raznih drugih bolesti i stanja koja oligomenoreju i uzrokuju pa ta stanja valja primarno liječiti.

U žena koje imaju manje od 4 menstruacije godišnje mora se pristupiti liječenju zbog rizika nastanka patoloških odebljanja sluznice u maternici (endometrija) i zloćudne bolesti endometrija, objasnila je Grujić.

Menstruacija Izbjegnite ih: Pet grešaka koje uporno radimo tijekom menstruacije

Na kraju rekla je da se mladim djevojkama koje imaju ovo stanje, a spolno su aktivne, svakako preporučuju sigurne metode zaštite od neželjene trudnoće pa im vrlo često propisuju hormonalne kombinirane kontraceptive.

Oligomenoreja može biti simptom raznih drugih bolesti i stanja koja je i uzrokuju pa ta stanja valja primarno liječiti.

Naime u onih s oligomenorejom ovulacija je moguća, ali je ženi vrlo teško odrediti kada do nje dolazi pa u njih tzv. prirodne metode zaštite koje uključuju određivanje plodnih dana, nisu pouzdane, objasnila je doktorica.

Pročitajte i 7 najvažnijih činjenica o piluli za dan poslije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju