Oni koji u ponedjeljak ujutro nisu znali što se događa pred zgradom zagrebačkog HNK-a u čudu su gledali u nepreglednu kolonu koja se iz minute u minutu povećavala, a oni koji su bili dio te kolone unaprijed su početak tjedna oslobodili svih obveza kako bi došli do svoje karte za Orašara Petra Iljiča Čajkovskog, jedan od najizvođenijih baleta na svijetu.

Galerija Red za ulaznice za balet \'Orašar\' ispred zagrebačkog HNK-a - 3 Red za ulaznice za balet \'Orašar\' ispred zagrebačkog HNK-a - 2 Red za ulaznice za balet \'Orašar\' ispred zagrebačkog HNK-a - 1 +8 Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u

Najodlučniji u želji da dođu do karte za jednu od 15 izvedbi Orašara mjesto u redu zauzeli su već oko 6 sati ujutro i tako se i ove godine, kao i lani, pred Hrvatskim narodnim kazalištem ponovio hvalevrijedan prizor.

Lijepo je društvo bilo, razgovarali smo, pričali i baš je dobro bilo, kaže Božica, koja je Orašara gledala nekoliko puta, a ove godine balet će gledati s prijateljima. Na pitanje je li se ipak malo zasitila Orašara, bez razmišljanja odgovara "ne".

To je balet s prelijepom glazbom i božićnom atmosferom, koreografija je jako lijepa i sve skupa ta predstava pruža lijepi ugođaj, kaže gospođa Božica.

Red za ulaznice za balet \'Orašar\' ispred zagrebačkog HNK-a - 1 Red za ulaznice za balet \'Orašar\' ispred zagrebačkog HNK-a - 1 (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč kaže da su ove godine prizor pred HN-om očekivali jer je to Orašar, predstava za koju vlada veliki interes, ali i dalje ih, priznaje, iznenadi kada vide ljude koji od 6 sati ujutro čekaju svoje karte.

I ono što je doista lijepo danas jest to da nema nervoze, ljudi mirno čekaju karte u redu i zadovoljni odlaze s blagajne, kaže. A svi koji danas stanu u red trebali bi dočekati svoju kartu, ali već sutra teško da ćete uloviti mjesto za jednu od 15 izvedbi.

Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u Foto: Sandro Sklepić

Ono što mi radimo posljednjih godina 
 trudimo se građane dovesti u HNK i pokazati im da je dolazak u kazalište isto tako uzbudljiv kao odlazak na nogometne utakmice ili imati neki hobi. Nama je naša publika dokazala da oni doista vole ići u kazalište, ističe intendantica.

Između 15 izvedbi baleta "Orašar" ove godine će se po prvi puta naći i i jedna posvećena socijalno ugroženim građanima Zagreba.

Jednaki interes vlada i za druge predstave, a za neke je već sada nemoguće dobiti kartu do veljače.

Naše su predstave rasprodane, a u naše kazalište dolazi publika koja nikada ranije nije dolazila u HNK i tu publiku posebno volimo i trudimo se zadržati je. HNK ima i puno mlade publike, kaže intendantica.

A dio je te mlade publike i student Marijo, koji je zbog čekanja na karte morao propustiti vježbe na fakultetu, ali zbog cilja koji si je zadao vjerujemo da mu neće biti žao.

Čuo sam da je to najpoznatiji balet na svijetu, pa sam odlučio iznenaditi curu, rekao nam je, nakon što je u redu proveo već gotovo dva sata.

I Lorena je studentica koja je također provela nekoliko sati u redu isped HNK-om. Njoj je ovo prvi odlazak na balet.

Otkad sam došla u Zagreb, studirati želim pogledati ovaj balet, ali nikako da nađem vremena. I ove sam godine odlučila ići sa sestrom,
rekla nam je Lorena, koja danas, srećom, nema predavanja, pa nije trebala previše mijenjati raspored.

Ona je bila sretnica kada su u pitanju obveze, međutim u redu je bilo onih koji su uzimali godšnji odmor, slobodne dane ili su jednosatvno "šmugnuli" s posla da ne bi ostali bez karata.

Inače, među 15 izvedbi ove će se godine prvi puta naći i i jedna koja će biti posvećena najsiromašnijim građanima Zagreba.

"Orašar": 10 zanimljivosti o baletu nadahnutom dirljivim događajem Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u - 20 Balet \'Orašar\' u zagrebačkom HNK-u Balet \'Orašar\' u zagrebačkom HNK-u +4 Balet \'Orašar\' u zagrebačkom HNK-u

Naime, u suradnji s gradskim uredom za socijalnu pomoć grada Zagreba 13. prosinca organizirana je besplatna predstava za koji si nisu u mogućnosti priuštiti ulaznice za HNK.

Ako "Orašar" nije vaš izbor, tijekom prosinca će se u HNK prikazivati i druge božićne predstave, ali i druge hit-predstave kao što su “Tko pjeva zlo ne misli” i “Mačka na vrućem limenom krovu”.

Od ranog jutra bilo je teško pristupiti i stranicama HNK (Foto: zadovoljna.hr) Od ranog jutra bilo je teško pristupiti i stranicama HNK (Foto: zadovoljna.hr) Foto: Zadovoljna.hr

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju