Zagrebačko kino Tuškanac organizira od 26. do 29. ožujka program posvećen nedavno preminuloj glumici Miri Furlan, s osam filmova u kojima je ostvarila zapažene uloge.

Uoči projekcije prvog filma iz programa "U raljama života" Rajka Grlića (1984), na programu u petak, 26. ožujka u 19 sati, uvodnu riječ o istaknutoj glumici i njezinim filmovima održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Mira Furlan bila je istinska zvijezda hrvatskog i jugoslavenskog glumišta, a u hrvatskom filmu najčešće je glumila ljubavnice, ističe se u najavi "Tuškanca".

Slika nije dostupna "Otišla je naša prijateljica, naš drug": U 66. godini umrla glumica Mira Furlan

Kako se dodaje, posjetitelji će ju kao strastvenu i odlučnu ljubavnicu moći vidjeti u popularnim filmovima napravljenim prema književnim klasicima "Kiklop" (1982) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" i "Horvatov izbor" (1985) Eduarda Galića, a kao skromnu i povučenu ljubavnicu u Grlićevu "Za sreću je potrebno troje" (1985).

U crnogorskom filmu, koji prati status kultnog ostvarenja, "Lepota poroka" (1986) Živka Nikolića glumi seljanku koja doživljava seksualno oslobađanje.

Prikazat će se i dva srpska filma, "Braća po materi" (1988) Zdravka Šotre i "Za sada bez dobrog naslova" (1988) Srđana Karanovića, u kojima Furlan glumi žrtvu etničko-ideoloških sukoba koji najavljuju jugoslavenske ratove, a na neki način i njezinu osobnu traumu iz devedesetih, kada je zbog javnih pritisaka morala napustiti ove prostore.

Filmsku i kazališnu karijeru je nastavila u SAD-u, a u nekoliko se navrata vratila u postjugoslavensku kinematografiju i iz tog razdoblja program donosi najuspjeliji takav film, "Turneju" Gorana Markovića iz 2008.

Ulaz na filmove "U raljama života", "Kiklop", "Horvatov izbor" i "Za sreću je potrebno troje" je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju