Biljka jarkih boja koja se često može vidjeti u vrtovima diljem naših krajeva te je ujedno jedinstvena oblika svojih cvjetova krije se pod nazivom zijevalica.

Galerija Zijevalica - 1 Zijevalica - 2 Zijevalica - 3 +4 Zijevalica - 4

Zijevalica (lat. Antirrhinum majus) u prosjeku raste do 30 cm, a cvate u bijeloj, ružičastoj, crvenoj, narančastoj, žutoj i plavoj boji. Križanjem se mogu dobiti i dvobojne zijevalice.

Osim po predivnim bojama kojima oduševljava, zijevalica je posebna po svojem jedinstvenom obliku cvijeta. Naime, privlači i djecu zbog svoje posebnosti da na pritisak cvijet rastvara svoje latice kao usta. Otuda i dolazi naziv zijevalice, a u nekim je krajevima ova biljka poznata i pod nazivom žabice ili zečeki.

Zijevalica - 6 Zijevalica - 6 (Foto: Living4media)

Kako uzgojiti zijevalice?

Ako svoje biljke volite uzgajati od sjemena i pratiti čitav njihov razvoj, dobra je vijest da je zijevalice vrlo lako uzgojiti. Naime, tijekom svoje cvatnje iz same cvjetne čašice ispada sjeme, koje se lako može pokupiti i zasijati krajem zime.

Ako niste ranije posijali sjeme, nema razloga za brigu jer je upravo travanj mjesec u kojem se one mogu saditi izravno na gredice ili u veće tegle na balkonima. Sadnice se mogu kupiti na tržnicama i u vrtnim centrima, a prije nego što počnete sa sadnjom potrebno je odabrati prikladno mjesto.

Travanj je idealan mjesec za sadnju zijevalica.

Zijevalica voli rahlo i dobro drenirano tlo izloženo suncu, a dobro će se držati i u polusjenovitim prostorima. Ipak, nikako joj ne odgovara sjeverna strana vrta ili balkona.

Nakon što se presade sadnice ili nikne sjeme koje ste sami zasijali, preporučuje se gnojidba jednom u dva tjedna.

Zijevalica - 7 Zijevalica - 7 (Foto: Living4media)

Prvi cvjetovi pojavit će se početkom lipnja, a zaljubljenike u vrtlarenje raduje i to što su oni vidljivi već prve godine sadnje. Dakako, bit će nešto nižeg rasta, no zato se iduće godine mogu očekivati mnogo bogatije kitice cvijeća.

Ove će vam predivne biljke višestruko vratiti svaki trud uložen u njih te vas pritom zabavljati svojim "zijevanjem".

Zijevalica - 8 Zijevalica - 8 (Foto: Living4media)

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu Kada stignu ovakvi prizori magnolija znamo da je proljeće pred vratima Rascvjetala magnolija u parku Ribnjak Rascvjetala magnolija u parku Ribnjak Rascvjetala magnolija u parku Ribnjak +8 Rascvjetala magnolija u parku Ribnjak - 2
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju