Riječ je o rajčici koja svojim okusom, ali i sastavom spada u povrće koje bismo trebali jesti svakodnevno. Doznajte sve blagodati ove ukusne crvene namirnice
Prepuna je vitamina C
Ovaj ključni vitamin jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K. Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a posebno željezom.
Sadrži likopen
Vrlo važan fitonutrijent usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Regulira probavu i sprječava negativno djelovanje bakterija.
Potiče stvaranje karnitina
Ta tvar slična aminokiselinama razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.
Smanjuje kolesterol
Istraživanja su pokazala kako konzumiranje rajčice ili njezinih prerađevina smanjuje razinu kolesterola i triglicerida.
Puna je hranjivih tvari
Rajčica je prepuna i drugih hranjivih tvari poput beta karotena te luteina i zeaksantina koji se često nazivaju 'vitaminima za oči'.
Obradom ne gubi nutritivne vrijednosti
Rajčica je jedna od rijetkih namirnica koja prerađivanjem (sušenjem, kuhanjem i pasiranjem i sl.) ne gubi nutritivne vrijednosti.
Svestrana je
Plodovi rajčica savršeni su u pripremi salata, umaka ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuhati, puniti i pirjati, a njihov slatko-kiselkasti okus je nezamjenjiv.
Kako na balkonu ili terasi uzgojiti slatke i ukusne rajčice? +7