Može se jesti sirova, sušena i kuhana, pripremiti na bezbroj načina, savršeno paše uz meso, ribu i ostalo povrće, a možemo je uzgojiti i sami. Riječ je o rajčici koja svojim okusom, ali i sastavom spada u povrće koje bismo trebali jesti svakodnevno. Doznajte sve blagodati ove ukusne crvene namirnice

1. Prepuna je vitamina C - ključnog vitamina koji jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K. Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a posebno željezom.

>> 5 namirnica koje možete jesti u neograničenim količinama

2. Sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Regulira probavu i sprječavaju negativno djelovanje bakterija.

3. Potiče stvaranje karnitina- tvari slične aminokiselinama koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.

>> 5 razloga zašto biste danas trebali pojesti jabuku

4. Istraživanja su pokazala kako konzumiranje rajčice ili njezinih prerađevina smanjuje razinu kolesterola i triglicerida.

5. Rajčica je prepuna i drugih hranjivih tvari poput beta karotena te luteina i zeaksantina koji se često nazivaju 'vitaminima za oči'.

6. Ova namirnica je jedna od rijetkih koja prerađivanjem (sušenjem, kuhanjem i pasiranjem i sl.) ne gubi nutritivne vrijednosti.

7. Plodovi rajčica savršeni su u pripremi salata, umaka ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuhati, puniti i pirjati, a njihov slatko kiselkasti okus je nezamjenjiv.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju