U Galeriji Kranjčar svečano je otvorena izložba "Ja sam snaga" Udruge Nismo same i nagrađivanog fotografa Vjekoslava Skledara.

Galerija Izložba Ja sam snaga udruge Nismo same Izložba Ja sam snaga udruge Nismo same Izložba Ja sam snaga udruge Nismo same +2 Anita Buškulić

Tema je ove izložbe destigmatizacija onkoloških pacijentica kroz fotografske portrete i emotivne priče deset hrabrih žena koje su se susrele s teškom bolešću raka dojke i gubitkom kose.

To je ujedno prva izložba Udruge Nismo same, a glavni je cilj utjecati na okruženje i potaknuti promjenu percepcije javnosti prema bolesti od koje obolijeva sve veći broj mladih žena.

Jedna od najuočljivijih posljedica kemoterapije koja izaziva strah kod velikog broja oboljelih žena jest gubitak kose. Kosa je dio njihova identiteta, osobnosti, ženstvenosti, snage i samopouzdanja, a hoću li ostati bez kose? neizbježno je pitanje koje si svaka od njih postavlja kada započinje proces liječenja raka dojke, najčešće maligne bolesti kod žena.

Hoću li ostati bez kose?

Također, tijekom povijesti kosa se često povezivala s pojmom ljepote i osobnosti, što je važno svakom čovjeku. Upravo iz tog razloga organizirana je izložba fotografija pod nazivom Ja sam snaga nagrađivanog fotografa Vjekoslava Skledara, koja prikazuje snažne žene suočene s gubitkom kose tijekom liječenja, a cilj joj je naglasiti važnost destigmatizacije za oboljele.

Ovo je prva takva izložba Udruge Nismo same koja već šestu godinu svojim brojnim aktivnostima sustavno radi na podizanju svijesti o nužnosti preventivnih pregleda i ohrabrenju oboljelih.

Izložba Ja sam snaga udruge Nismo same Daliborka Rogina (Foto: Suzana Arslani.)

Jako sam ponosna jer je još jedan san Udruge Nismo same prerastao u stvarnost. Ovom izložbom htjeli smo prikazati koliko je važno pružiti podršku onkološkim pacijenticama i destigmatizirati bolesti poput raka dojke, ali i nuspojave liječenja kao što je gubitak kose.

Deset hrabrih žena podijelilo je s nama svoja iskustva te pokazalo koliko je važno ostati snažan i boriti se protiv bolesti.

Ovim putem htjela bih zahvaliti svim ženama koje su dio ove značajne izložbe, Vjekoslavu Skledaru, koji stvorio ove prekrasne portrete, te svima koji su svojim dolaskom pružali podršku, istaknula je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo Same.

Pustile su me u svoj dom i odlučile biti ranjive preda mnom. Sve fotografije nastale su potpuno spontano, a prije toga smo opušteno razgovarali o svemu.

Tražio sam samo bijeli zid ili neku čistu podlogu kako bih mogao uhvatiti svaki detalj i izvornu emociju tih zaista predivnih, hrabrih žena.

Ponosan sam što su mi dopustile svjedočiti svojoj neopisivoj snazi. Zaista sam počašćen jer osim što su pokazale fizičku ranjivost, ogolile su i dio svoje duše, nadodao je Vjekoslav Skledar, koji je vrlo emotivnim govorom prenio svoje iskustvo i proces nastanka crno-bijelih portreta.

Pustile su me u svoj dom i odlučile biti ranjive preda mnom...

Događaj je okupio velik broj ljudi – od visokih dužnosnika, liječnika i doktora, članica i prijatelja Udruge, a izložbu je svečano otvorila dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Izložba Ja sam snaga udruge Nismo same Jadranka Žarković, Nina Obuljen Koržinek, Ivana Kalogjera, Vjekoslav Skledar (Foto: Suzana Arslani.)

Čestitam ovim ženama na snazi koju imaju i koju su podijelile s nama. Kosa ima mnogo simbolike i sigurno da je taj gubitak jedan od vidljivijih stvari, međutim osmijesi koje smo danas vidjeli na ovim fotografijama pobjeđuju gubitak kose, rekla je ministrica kulture i medija

Zahvalna sam što sam mogla biti dio ovog značajnog projekta. Osjećam se ispunjeno i jako ponosno. Kada ugledam svoj portret, osjećam snagu, a vjerujem da to osjećaju i sve ostale žene koje su stale ispred objektiva.

Umjetnost može biti snažan alat za borbu protiv bolesti, stigme i diskriminacije.

Teško je biti onkološki pacijent jer je osjećaj dosta degradirajući i oduzima vam dostojanstvo.

Međutim, drago mi je što sam pri kraju svog liječenja i nadam se da neću više morati prolaziti kroz takav teški životni period. Drago mi je jer će me ovi portreti podsjeti na period koji sam proživjela.

Snaga dolazi u malim koracima, bolest je borba, ali borba je rast i kroz rast dolazi snaga.

Nadam se da ćemo svojim pričama potaknuti ljude da budu suosjećajniji prema onima koji se bore s bolestima, ali da ćemo i podići svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka, rekla je Željka Mikulčić, koja se obratila u ime svih hrabrih žena čiji su portreti i priče podijeljeni u sklopu izložbe Ja sam snaga.

Ova izložba daje doprinos promjeni percepcije javnosti prema raku dojke, bolesti od koje obolijeva sve veći broj mladih žena.

Pokazuje da iza svakog broja statistike stoje hrabre žene koje se bore za svoj život, ali i za svoje mjesto u društvu.

Sanja Jakšić Moja borba s rakom: "U mobitelu svoje kćeri u povijesti pretraživanja našla sam dva pojma – rak i magnetska rezonanca. Malena je tada imala 10 godina"

Zbirku portreta ovih prekrasnih, hrabrih žena možete pogledati do 20. travnja u Galeriji Kranjčar. Izložba je besplatna za sve posjetitelje.

Izložba Ja sams naga udruge Nismo same Mihaela Jozić (Foto: Suzana Arslani.)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju