O tome da bi najpoznatijeg tajnog agenta 007 mogla i trebala glumiti žena govori se posljednjih desetak godina. I dok nasljednik Daniela Craiga neće biti žena, već vrlo vjerojatno Aaron Taylor Johnson, vjerovali ili ne, u prvom je filmu Jamesa Bonda zapravo zamalo utjelovila jedna glumica.

Galerija Susan Hayward Susan Hayward osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu 1959. Sean Connery u ulozi Jamesa Bonda +2 Sean Connery i Ursula Andress u filmu

Možete li umjesto markantnog Škota Seana Conneryja u glavnoj ulozi u prvom filmu o tajnom agentu iz pera Iana Fleminga zamisliti ženu?

Biografija slavnog britanskog pisca Ian Fleming: The Complete Man autora Nicholasa Shakespearea donosi nam upravu tu zanimljivu činjenicu.

Producent Gregory Ratoff u glavnoj je ulozi htio vidjeti oskarovku Susan Hayward, a u vidu ju je imao za adaptaciju knjige Casino Royale, i to još tijekom 50-ih.

Od sredine 1950-ih obratili su se mnogim poznatim glumcima, a Gregory Ratoff imao je zadivljujuću ideju da Bonda glumi žena, Susan Hayward, otkrio je Shakespeare.

U tom bi se slučaju glavna junakinja zvala Jane Bond.

Ta talentirana glumica osvojila je Oscara za ulogu osuđenice na smrt Barbare Graham u filmu I Want to Live! iz 1958. Dobila je još četiri nominacije za Oscara tijekom karijere koju je započela kasnih 1930-ih i završila 1972. Među njezinim najzapamćenijim filmovima je Dolina lutaka iz 1967. Umrla je 1975. u 57. godini.

Susan Hayward osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu 1959. Susan Hayward osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu 1959. (Foto: Profimedia)

Nisam htio ovog grubijana

Ratoffova revolucionarna ideja ipak je odbačena, a do glumca koji će prvi u filmu utjeloviti slavnog tajnog agenta nije se došlo lako.

Naime, Flemingov favorit za ulogu Bonda bio je Richard Burton, koji je ponudu odbio. 

Naposljetku su pokušali s čak tridesetak glumaca, među kojima je bio i Roger Moore, koji tada također nije pristao, a tek su sa Seanom Conneryjem uspjeli sklopiti dogovor te je on postao prvi filmski James Bond u ekranizaciji romana Dr. No 1962. godine, nekoliko godina nakon prvotne ideje o ekranizaciji sa Susan Hayward u glavnoj ulozi.

Sean Connery u ulozi Jamesa Bonda Sean Connery u ulozi Jamesa Bonda (Foto: Profimedia)

Fleming je navodno ostao u potpunom šoku kada je čuo kako zvuči buduća filmska verzija njegova tajnog agenta. Zgrozio ga je Conneryjev škotski naglasak te je izjavio: On uopće nije ni blizu moje zamisli Bonda. Samo sam htio nekog elegantnog muškarca, ne ovog grubijana.

Slavni je Škot kasnije glumio Jamesa Bonda u još četiri filma, a u cipele najslavnijeg i najšarmantnijeg agenta uskočili su i Roger Moore, David Niven, Barry Nelson, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan i Daniel Craig.

Roger Moore bio je među kandidatima i za Roger Moore bio je među kandidatima i za "Dr.No" (Foto: Guliver Images)

Izaberite miljenika: Glumci koji su utjelovili Bonda - Jamesa Bonda Sean Connery kao James Bond Roger Moore kao James Bond George Lazenby kao James Bond +6 Timothy Dalton kao James Bond

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju