U 91. godini napustio nas je škotski glumac Thomas Sean Connery koji je u svojoj bogatoj karijeri vrijednoj divljenja odigrao brojne uloge. Međutim, najviše je ostao upamćen po svojim ulogama u čak sedam filmova o Jamesu Bondu, britanskom tajnom agentu, što mu je i donijelo titulu najprivlačnijeg muškarca 20. stoljeća.

Galerija Sean u filmu Dr. No Sean (u sredini) na natjecanju Mister Universe U filmu Goldfinger iz 1964. godine +1 1988. godine osvojio je Oscara za sporednu ulogu u filmu The Untouchables

Dok je danas pojam vrhunskog glumca, ovjenčan Oskarom i Zlatnim globusima, njegov je put prema glumačkoj karijeri bio vrlo zanimljiv. Štoviše, i o samom njegovom životnom putu bi se mogao snimiti film. Od rane mladosti do statusa kultnog glumca promijenio je brojne poslove. Moramo priznati da ga možemo zamisliti u svakoj od tih uloga i da se zamišljena slika ne čini nimalo lošom.

Evo što je Sean Connery sve radio.

1. Član Britanske kraljevske mornarice

Baš kao i sam James Bond, Connery se kao mladić pridružio Britanskoj kraljevskoj mornarici i imao namjeru zadržati se tu. Kao pravi mornar, napravio je dvije tetovaže, od kojih je jedna bila posvećena ocu i majci, a druga njegovoj voljenoj Škotskoj. Kako je rekao u brojnim intervjuima, priviknuo se na mornarski život i uživao u njemu, no zbog problema s dvanaesnikom morao je na hitnu operaciju, a potom je zbog zdravstvenog stanja otpušten iz vojske. Ipak, primao je novčanu naknadu u tom periodu dok je tražio svoj daljnji put.

Svoju nježnu stranu ovaj je škotski div pokazivao kada je radio kao dadilja.

2. Bodybuilder na natjecanjima ljepote

Nema sumnje da u Jamesu Bondu uvijek tražimo njegovu snagu i mišićavost, no jeste li znali da je sam Connery bio pravi bodybuilder, a da je kasnije i poslužio kao inspiracija za stvaranje Bonda kakvog poznajemo danas? Trenirao ga je bivši vojni trener i Connery se zaista dao sav u to.

Svoje isklesano tijelo pokazivao je čak i u natjecanju za Mistera Universe, gdje je navodno osvojio treće mjesto, a redovito je i radio kao model. Ipak, kako je sam rekao, to je bio vrlo zahtjevan posao jer „nije bilo jednostavno mirno stajati po sat vremena“.

Sean (u sredini) na natjecanju Mister Universe Sean (u sredini) na natjecanju Mister Universe (Foto: Guliver/CoverImages)

3. Dadilja lokalnoj djeci

Ovaj škotski div, kako su ga nazivali zbog visine od 189 cm, pokazivao je i svoju nježnu stranu već od rane mladenačke dobi. Nakon što je morao odustati od mornarice, a posao modela nije donosio previše zarade, Connery je tražio brojne načine za preživjeti. Raznosio je mlijeko, radio kao spasioc na plaži, te čak bio i dadilja. Naime, Connery je poduži period uvijek uskakao kada je trebalo pričuvati dijete lokalnog novinara i njegove supruge.

Sean Connery imao je fazu u kojoj se bavio bodybuildingom, a svoje je mišićavo tijelo pokazivao i na natjecanjima.

4. Zamalo nogometaš

Kako je imao dobre tjelesne predispozicije, snagu i očit talent za sport, Connery je bio dobar i u nogometu. Jednom ga je prilikom zapazio i nogometni menadžer te mu odmah na licu mjesta ponudio ugovor. Međutim, u tom je trenutku Connery već imao 23 godine te je smatrao da bi njegova profesionalna karijera u tom području mogla potrajati svega nekoliko godina. Dok je obožavao zaigrati pokoju utakmicu s prijateljima ili kasnije u dobrotvorne svrhe, profesionalnu karijeru ipak je ostavio po strani.

5. Napokon toliko željena gluma

Odustavši od nogometa, Connery je čvrsto odlučio da želi postati glumac i radio sve kako bi uspio u tome. Snimalo je reklame, igrao sporedne, sada već zaboravljene uloge, no karijera mu se zauvijek promijenila kada je 1961. odigrao glavnu ulogu u prvom filmu o Jamesu Bondu, „Dr. No“. Redatelj je nakon premijere bio toliko oduševljen njime i pažnjom koju je izazvao da je kasnije Bondu dodavao već spomenute osobine temeljene na liku samog Conneryja.

Sve ostalo je povijest – upisao se u filmsku industriju kao jedan od najboljih glumaca svih vremena, te ujedno najprivlačniji Bond.

1988. godine osvojio je Oscara za sporednu ulogu u filmu The Untouchables 1988. godine osvojio je Oscara za sporednu ulogu u filmu The Untouchables (Foto: Guliver/CoverImages)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju