Uspijete li istrenirati svojega psa da manje laje, napravit ćete uslugu kvartovskom poštaru ili poštarici. Pseći lavež može i prestrašiti ljude, čak i ako znate da vaš ljubimac laje samo zato što je preplašen ili uzbuđen. Nasreću, problem ćete riješiti tako da psu pomognete da se opusti.

Ne dozvoliti psu da laje bilo bi okrutno i ne smijemo očekivati da pas nikada na laje. Lajanje je jedan od oblika prirodne glasovne komunikacije pasa i predstavlja prilagodbu na život s ljudima zato što je nama taj način komunikacije jako važan. I starije pse možete naučiti da laju manje.

Ne dozvoliti psu da laje bilo bi okrutno i ne smijemo očekivati da pas nikada na laje

Učenje funkcionira u bilo kojoj dobi, kazala je profesionalna trenerica pasa Nadja Kopp. Najprije pokušajte otkriti zbog čega vaš pas laje. Jesu li razlog tomu nesigurnost, agresija ili uzbuđenje? Želi li vaš pas pažnju, želi li obraniti svoj teritorij ili se samo želi igrati?

Metode su iste kao i one koje se koriste pri treniranju štenaca, ali će od vas zahtijevati više strpljenja ako je vaš ljubimac jedan od onih koji su navikli često lajati.

Kada odlučite nabaviti psa, imajte na umu da su neke pasmine pasa poznate po tomu da laju više i češće.

Osobina je to koju možete ublažiti odgojem. Laje li vaš kućni ljubimac zato da bi vas uzbunio i upozorio na nešto, nastojte ga uvjeriti da je sve u redu.

Štene jazavčara Baš tjeraju po svom: Deset najtvrdoglavijih pasmina na svijetu

Slika nije dostupna 10 pasmina srednje veličine idealnih i za život u (malom) stanu

To ćete učiniti tako da ga pošaljete na njegovo mjesto, kaže Klopp. Što više budete radili na opuštanju svojega ljubimca, on će s vremenom postati manje uzbuđen te će posljedično manje lajati. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju