Jedna od rijetkih pozitivnih stvari koja je proizašla iz pandemije jest preokret u području moderne radne kulture. Za mnoge od nas, uključujući i mene, prelazak iz ureda u domove nije bio ništa drugo neko otkriće novog svijeta s brojnim mogućnostima, ali i manama.

Moram priznati da sam ja ipak na ovoj strani koja zagovara rad od kuće, ali sam svjesna da su mnogi jedva čekali povratak u ured upravo kako bi se maknuli iz svoga svakodnevnog okruženja.

Rad od kuće bez sumnje je oslobodio val kreativne energije u meni. Prošli su dani sterilnih uredskih okruženja, rutine i svakodnevnog razmišljanja što obući na posao. Osobno sam pronašla utjehu u slobodi da nađem svoj najdraži kutak stana u kojem ću raditi, pa i napisati ovaj tekst koji želim podijeliti sa svima vama.

Ovakva vrsta fleksibilnosti plodno je tlo za nove ideje i inovativna rješenja, te nas sama udobnost našeg privatnog prostora čini otvorenijima za kreativne nalete koji dođu s vremena na vrijeme.

Mislim da je iznimno važno spomenuti kao pozitivnu stvar koja dolazi s radom od kuće to da prestajemo biti ograničeni radnim vremenom od 9 do 17.

Nisam mišljenja da to znači da trebamo raditi više od osam sati dnevno, naprotiv, takva mi je fleksibilnost otkrila džepove produktivnosti u svako doba dana tako da što efikasnije i bolje mogu napraviti svoj posao bez ograničenja koja fizički dolaze s odlaskom na radno mjesto.

Izoštrila sam svoje vještine upravljanja vremenom, i ono najbitnije za mene - postala sam kreativniji i bolji radnik.

Svi moji poslovi zaista su kreativni i iziskuju moju potpunu pozornost. To je jedan od najvećih razloga zbog kojih mi je rad od kuće omogućio da se kvalitetno bavim s više kreativnih stvari odjednom. Za ovakvu vrstu posla, a posebno za pisanje, moram imati fleksibilnost unutar zadanih rokova, što znači da sam dovoljno slobodna da u danu ili satima u kojima nemam mentalne snage da pišem, to i ne učinim.

Rad od kuće je:

glasova:

Mislim da nam za većinu poslova ne treba osam sati. Kada smo kod kuće, ostatak vremena možemo ispuniti novim idejama, možemo staviti ručak da se kuha ili upaliti dobru glazbu. Kada smo u uredu, to je neka potpuno druga priča.

U trenutcima kada nemamo više što raditi energija nam znatno pada, skrolamo po internetu i brojimo minute do odlaska kući. Zvuči poprilično dosadno i neefikasno.

Puno prednosti, ali postoji i druga strana rada do kuće

Sada kada sam navela nekoliko validnih razloga zbog kojih bih potpisala da radim od doma do kraja života, bilo bi fer spomenuti i drugu stranu. S velikom slobodom dolazi i veća odgovornost, stoga su sve distrakcije koje imamo kada radimo od kuće veliki test.

Više mi se puta dogodila da počnem raditi, ali znam da je upravo to jutro izišla nova sezona neke Odlične serije na Netflixu. U napasti sam da upalim TV, ali to i nije baš neki kodeks ponašanja na poslu čak i ako radimo od kuće, pa se suzdržim dok ne napravim sve što sam trebala taj dan.

Meni je olakotna okolnost što jedan od mojih poslova zahtijeva gledanje serija i filmova, pa mogu reći da sam sretnica u tom području, ali da, moj je savjet da se suzdržite od paljenja TV-a za vrijeme rada, odlaska u DM po "samo" jednu stvar ili poluležećeg položaja u kojem ćete gotovo sigurno zaspati.

Šalu na stranu, to nije najveća mana rada od kuće, no s ovakvim formatom rada, nažalost, dolazi izolacija. Nedostatak razgovara s ljudima ostavlja nas žednima ljudske interakcije. Lako je upasti u ušuškanu zamku rada od kuće dok u pidžami rješavamo bitne poslove, ali izolacijski blues problem je s kojim sam sigurna da se većina nas susrela dok su radili ili rade od kuće.

Delikatno je balansirati produktivnost i mentalno blagostanje u ovom modernom načinu rada koji se stalno nanovo razvija.

Uzimajući sve navedeno u obzir, po meni su prednosti ipak veće nego mane, a rad od kuće natjerao me da treniram samodisciplinu kao nikada dosad. Izoštrila sam svoje vještine upravljanja vremenom i, ono najbitnije za mene - postala sam kreativniji i bolji radnik zbog pozitivnog okruženja koje sam sama sebi napravila. Poslovna žena Nova karijera u tridesetima - hrabrost i pobuna

Rad od kuće mješavina je prednosti i mana koje se izmjenjuju gotovo svakodnevno. Za mene znači slobodu i revoluciju u modernom dobu gdje bi trebali prigrliti sve izazove koje nam donosi, ali gdje su prednosti neprocjenjivo veće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju