Jedna od tih naizgled bezazlenih navika je način na koji odlažemo kuhinjsku krpu nakon upotrebe – a upravo tu mnogi od nas griješe.
Koliko puta ste, nakon brzinskog brisanja ruku ili pulta, nehajno prebacili kuhinjsku krpu preko otvorenih vrata pećnice? Ako ste pomislili "pa stalno", niste jedini. No iako ova navika djeluje praktično, zapravo može biti prilično problematična – i to iz više razloga.
Sigurnost
Pećnica se zagrijava, a tekstilna vlakna kuhinjske krpe lako se mogu zapaliti ako dođu u dodir s vrućim zrakom ili površinama. Požari u kuhinji često počinju zbog nepažnje, a vruća pećnica i zapaljiva tkanina nisu dobar spoj.
Higijena
Kuhinjske krpe upijaju vlagu, masnoće i bakterije, a ostavljanjem na vratima pećnice mogu kontaminirati površine s kojima dolaze u dodir. Ako istom krpom brišete ruke, zatim je položite na pećnicu, a potom njome obrišete tanjure – nesvjesno širite bakterije po cijeloj kuhinji.
Osim toga, visoka temperatura iz pećnice može dodatno pogoršati problem. Toplina potiče rast bakterija u vlažnim tkaninama, čineći kuhinjsku krpu još manje higijenskom.
Nepraktičnost
Tu je i praktična strana priče – krpa na vratima može smetati pravilnom zatvaranju pećnice, što može utjecati na rad uređaja i povećati potrošnju energije. Također, može lako skliznuti i pasti na pod, a nitko ne voli podizati prljavu krpu netom prije posluživanja obroka.
Rješenje je zapravo vrlo jednostavno. Držite krpe tamo gdje im je i mjesto: na kukicama, držačima ili unutar ladice. Tako ćete izbjeći potencijalne probleme, a kuhinja će izgledati urednije i sigurnije.
Obavezno provjerite i koja je najveća greška koju radimo prilikom pranja kuhinjskih krpa.