Mnoge obitelji kuhinju smatraju srcem doma, što znači da je često i najprljavija. Iako postoje neka područja i uređaji koje vjerojatno čistite rutinski, neki kutovi i predmeti u vašoj kuhinji mogu proći nezapaženo.

Galerija Dasku za rezanje treba temeljito očistiti I slavinu treba redovito čistiti Mikrovalna može biti leglo bakterija +4 Daska za rezanje traži redovito čišćenje

Održavanje čistoće u kuhinji ključno je za zdravlje svih ukućana, a upravo je nju najlakše uprljati jer se stalno nešto kuha, začas kapne ulje, nešto se pošprica, rasipa, jednostavno je nemoguće paziti da sve u svakom trenutku bude na svom mjestu.

Na neke dijelove kuhinje tako skoro u potpunosti zaboravimo, a trebali bismo im posvetiti više pozornosti barem svako toliko. Evo kojih je to sedam predmeta.Staklenke sa začinima

Staklenke sa začinima često se koriste prljavim ili masnim rukama tijekom kuhanja, što dovodi do nakupljanja ostataka na vanjskoj strani staklenki. Važno ih je održavati čistima jer to sprječava širenje klica.

Staklenke sa začinima lako je uprljati Staklenke sa začinima lako je uprljati (Foto: Living4media)

Spužve za čišćenje

Vaša spužva čisti prljavo posuđe, pa to znači da i ona mora biti čista, zar ne? Redovito čišćenje spužvi pomaže u eliminaciji širenja bakterija. Ako koristite spužvu koja je prljava, to će umanjiti učinkovitost i ono što čistite neće biti čisto – čak bi moglo biti još prljavije.

I spužvice za čišćenje trebaju čišćenje I spužvice za čišćenje trebaju čišćenje (Foto: Living4media)

Mikrovalna pećnica

Čak i ako svoju mikrovalnu pećnicu koristite samo nekoliko puta mjesečno, ona može biti jedan od najprljavijih uređaja u vašoj kuhinji. Hrana često prska i prolijeva se unutar mikrovalne pećnice tijekom zagrijavanja, ostavljajući ostatke i mrlje od hrane.

Važno je održavati mikrovalnu čistom jer to sprječava nakupljanje čestica hrane i bakterija, osiguravajući da se hrana ravnomjerno zagrijava i ostane sigurna za jelo.

Mikrovalna može biti leglo bakterija Mikrovalna može biti leglo bakterija (Foto: Living4media)

Daske za rezanje

Daske za rezanje služe za sjeckanje i rezanje raznih namirnica, što dovodi do nakupljanja ostataka hrane i njenih sokova. Nakon svake upotrebe temeljito očistite svoje daske za rezanje kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju između sirove i kuhane hrane, posebno između mesa i povrća.

Daska za rezanje traži redovito čišćenje Daska za rezanje traži redovito čišćenje (Foto: Living4media)

Plastične posudice

Plastične posude često sadrže ostatke hrane ili druge predmete koji se mogu proliti ili iscuriti. Njihove površine mogu upiti mirise i mrlje, a održavanje plastičnih posuda čistima osigurava da hrana pohranjena u njima ostane svježa i sigurna za jeloy. Čiste posudice također sprječavaju da mirisi utječu na drugu hranu koja se nalazi oko njih.

Plastične posude treba dobro oprati između svakog korištenja Plastične posude treba dobro oprati između svakog korištenja (Foto: Shutterstock)

Blender

Blenderi se lako mogu zaprljati zbog svog složenog dizajna s oštricama, uklonjivim čašama i malim otvorima. Čestice hrane često se zarobe u kutovima i pukotinama ovog uređaja, što otežava njegovo održavanje.

Održavanje blendera čistim sprječava rast bakterija i plijesni, osiguravajući da su izmiksana hrana i pića sigurni za konzumaciju, stoga ga je bitno dobro oprati nakon svake uporabe.

Blender može kriti puno prljavštine Blender može kriti puno prljavštine (Foto: Shutterstock)

Slavine

Kuhinjske slavine jedna su od najvećih dodirnih točaka u vašoj kuhinji i često se otvaraju i isključuju prljavim ili masnim rukama tijekom kuhanja. Štoviše, slavine se mogu zaprljati nakupljenim mineralnim naslagama i ostacima sapuna. Čiste slavine smanjuju širenje klica i bakterija i osiguravaju da voda koja se koristi u kuhinji ostane čista.

I slavinu treba redovito čistiti I slavinu treba redovito čistiti (Foto: Living4media)

Prilikom čišćenja mnogi često zaborave na ručke Priznajte da se dogodi i vama: Najprljaviji dio kuhinje na koji mnogi zaborave dok čiste

Nevjerojatno jednostavan trik učinit će da vaša pećnica blista Jednostavan trik za čišćenje pećnice učinkovitiji i od sode bikarbone i octa

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju