U kuhinji se nalaz mnoštvo bakterija i zato je važno pravilno prati kuhinjske krpe.
Njima brišemo ruke, kuhinjske površine, posuđe i ostatke hrane pa bismo njihovom pranju trebali posvetiti posebnu pažnju kako se bakterije ne bi širile ostatkom doma.
Bakterije koje se nakupljaju u krpama lako se mogu proširiti na druge predmete u perilici rublja. Mnogi ljudi prilikom pranja rublja rade jednu uobičajenu grešku – ručnike i krpe peru zajedno, jer te predmete obično peremo na 90 stupnjeva, odnosno iskuhavamo.
Krpe i ručnici su najčešće vlažni kad ih stavimo u bubanj, a taj je doticaj dovoljan da se bakterije prošire na sve predmete, stoga bismo ih trebali prati odvojeno.
Također, stručnjaci za pranje rublja napominju da bismo, ako želimo očuvati ručnike kojima brišemo samo tijelo, bilo dovoljno prati ih na 60 stupnjeva svaka tri dana, dok je krpe nužno prati na 90 stupnjeva.
U nastavku možete pročitati još nekoliko savjeta za pranje krpa koji će sačuvati tkaninu, ali i zdravlje.
Osušite krpe na zraku prije nego što ih stavite u košaru za rublje
To su najbolji uvjeti za svaku vrstu rublja, a posebno za krpe u kojima se nalaze razne bakterije. Tako ćete spriječiti razvoj plijesni i produžiti vijek krpi. Jedno od najvažnijih pravila jest to da nikako mokro rublje ne stavljate u košaru kako se ne bi stvorila plijesan.
Krpe perite na što većoj temperaturi
Kuhinjske krpe trebalo bi prati na 90 stupnjeva kako bi ubili sve potencijalne bakterije.
Nemojte koristiti omekšivač
Krpama brišemo površine koje su u doticaju s hranom, a omekšivač može ostaviti film na predmetu, stoga ne bismo trebali koristiti omekšivač prilikom pranja kuhinjskih krpa.
Manje je više
Vjerojatno ste primijetili da odjeća izlazi čišća i mirišljavija ako stavite manje deterdženta i omekšivača. Ovo je dobra praksa i u zaštiti kože od štetnih kemikalija. Isto vrijedi i kod pranja krpa na 90 stupnjeva. Stavite što manje sredstava kako bi krpe bile što čišće.
U nastavku možete pronaći još korisnih savjeta za pranje rublja.