Riječ je o receptu za piramida kolač koji je s nama podijelila Nataša Praliaca.
Kako je napisala u opisu recepta, spoj hrskavog lisnatog tijesta, višanja, vanilin kreme od pudinga te slatkog vrhnja nemoguće je opisati riječima. Osim toga ovaj kolač oduševljeva i svojim izgledom.
Zato bez da previše dužimo idemo na recept.
Piramida kolač - sastojci:
- 500 g lisnatog tijesta
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 10 žlica šećera
- 125 g margarina ili maslaca
- 500 ml vrhnja za šlag
- 2 teglice višanja ili 1 kg svježih višanja
Dekoracija:
- 100 ml soka od višanja
- 150 ml vode
- 4 žlice šećera
- 1 žlica gustina (škrobnog brašna)
Piramida kolač- priprema:
- Za kremu u zdjelu dodajte puding od vanilije, šećer i 200 ml mlijeka te pomiješajte.
- Ostatak mlijeka ulijte u lonac i stavite kuhati.
- Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
- Sve zajedno vratite kuhati.
- Gotovu kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Ohlađenoj kremi uklonite foliju te ju izmiksajte.
- Dodajte margarin ili maslac, sobne temperature, te sjedinite.
- Pripremite lisnato tijesto tako da pobrašnite radnu površinu i razvaljate odmrznuto tijesto.
- Krajeve poravnajte tako da bude dimenzije 30 x 30 cm.
- Izrežite na trake širine 6 cm.
- Višnje prebacite u cjediljku i ostavite da se dobro ocijede.
- Na sredinu postavite ocijeđene višnje.
- Zamotajte ih u tijesto, te vrhove pritisnite prstima da se tijesto zalijepi.
- Na isti način ponovite postupak s drugim lisnatim tijestom, dobit ćete 10 rolica.
- Višnje u tijestu postavite u kalup sa masnim papirom.
- Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 – 25 minuta, da lijepo porumene.
- 10. Ostavite da se ohlade.
- Za slaganje na tacnu postavite 4 role i premažite kremom.
- Na sredinu postavite 3 role i premažite kremom.
- Postavite 2 role i premažite kremom.
- Postavite 1 zadnju rolu na sredinu i premažite kremu sa strane, da dobijete oblik piramide.
- Kolač stavite u hladnjak da se stegne.
- U zdjelu ulijte vrhnje za šlag i miksajte ga da postane čvrst.
- Šlag premažite preko kolača tako da dobijete oblik piramide.
- U lonac ulijte sok od višanja i vodu.
- U zdjelici pomiješajte gustin s malo pripremljene tekućine.
- Zatim u sok i vodu dodajte šećer, pomiješajte i stavite kuhati.
- Kada zakipi, sklonite sa strane i umiješajte pripremljeni gustin.
- Sve zajedno vratite kuhati.
- Primjetit će te da se smjesa malo zgusnula, ostavite da se ohladi i ukrasite kolač.
- Kolač stavite u hladnjak do služenja.
Priprema kreme:
Priprema rolica od lisnatog tijesta:
Slaganje piramida kolača:
Dekoracija:
Kako Nataša Pralica priprema piramida kolač pogledajte u njezinu videu na YouTubeu i u nastavku ovog teksta, a ovaj i druge recepte potražite na blogu Natašine slastice.
Ako volite slastice s višnjama pogledajte i recept za kremastu i savršenu mileramku s višnjama i bademima.
Ako tražite još ideja za kremaste kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.