Ovo bobičasto voće, koje je nastalo križanjem slatke trešnje s divljim i kiselim vrstama, je i odličan dodatak kolačima, a Nataša Pralica jako voli kombinaciju višanja i griza.
U nastavku vam donosimo njezin recept za kolač s višnjama i puding kremom. Kako je objasnila, radi se o laganom kolaču s kiselkastom notom višanja koji je ukusan za zasladiti se i osvježiti u isto vrijeme.
Ona je kolač radila sa svježim višnjama, ali može se praviti s onima iz staklenke.
Sastoji za kolač s pudingom i višnjama:
KREMA OD VIŠANJA:
- 500 grama očišćenih višanja
- 600 ml vode
- 150 grama griza
- 180 grama šećera
ŽUTA KREMA:
- 2 pudinga od vanilije
- 3 žlice šećera
- 750 ml mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 250 grama margarina
- 200 grama šećera u prahu
- oko 150 grama petit keksa za podlogu
- 2 šlaga iz vrećice
PRIPREMA
KREMA OD VIŠANJA I GRIZA:
- Vodu staviti da prokuha.
- Dodati griz i nastaviti kuhati.
- Na kraju dodati višnje i šećer, ostaviti još malo da kuha (1-2 minute), zatim skinuti s vatre.
- U protvan (dimenzija 23 x 32 cm) složiti na dno petit keks.
- Kada sklonite višnje s vatre odmah možete preliti preko keksa.
- Ostavite da se ohladi.
ŽUTA PUDING KREMA:
1. Skuhajte pudinge sa šećerom i vanilin šećerom.
2. Ostavite da se ohladi.
3. Margarin sobne temperature pjenasto izradite sa šećerom u prahu.
4. Sjedinite margarin i puding, te dobro izradite.
5. Rasporedite kremu preko kreme od višanja.
6. Premažite sa šlagom koji ste prethodno izradili.
7. Ostavite da prenoći u hladnjaku.
Inspirirajte se ostalim desertima s višnjama:
Ovaj i brojne druge ukusne recepte potražite na i na blogu Natašine slastice.