Mileram torta s višnjama i bademima - sastojci:
za tijesto:
- 250 g brašna
- 30 g mljevenih badema
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 80 grama margarina ili maslaca
- 1 jaje
za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 500 ml mlijeka
- 200 grama šećera
- 800 grama milerama
za voćni sloj:
- 500 g zamrznutih višanja ili višanja iz kompota
- 1 preljev za tortu
Mileram torta s višnjama i bademima - priprema:
- U posudu stavite brašno pomiješano s bademima, praškom za pecivo, šećer, vanilin šećer, omekšani margarin i jaje te sve zajedno izmijesite. Nije potrebno stavljati u hladnjak. Tijesto razvaljajte na masnom papiru.
- Tijesto prenesite u kalup (26 cm) koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili (i dno i bočne stranice). Pažljivo postavite tijesto, ali ako negdje i pukne, lako ćete ga popraviti prstima. Višak koji ostane viriti iznad obruča odrežite.
- Puding i šećer umutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
- U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljeni puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gust.
- Čim skinete s vatre dodajte mileram i sjedinite.
- Smjesu odmah izlijte u pripremljeni kalup s tijestom.
- Preko torte stavite i višnje pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 70 minuta.
- Tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te pripremite preljev kako je opisano na poleđini vrećice. Odmah ga možete preliti preko torte i zatim je staviti u hladnjak.
- Tortu ostavite u hladnjaku preko noći, a idući dan polako pomoću noža odvojite bočne stranice obruča. Pomoću što veće lopatice za kolače prenesite tortu na pladanj. Napravite to polako i neće pucati.
Savjet: Umjesto višanja možete koristiti bilo koje drugo voće, a naša je preporuka da tortu ukrasite zaleđenim višnjama, one će joj dati još svečaniji izgled.
Ako tražite slične recepte, inspirirajte se našim popisom recepata za neodoljive torte od sira, a ako pak tražite još ideja za tradicionalne kolače, pite, savijače i kekse, pogledajte naš popis od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Dobar tek!