Torta s čokoladom i višnjama (Lenina torta)
Torta s čokoladom i višnjama (Lenina torta) (Foto: Nataša Pralica/kolaci.biz)
Zdravlje & prehrana

Torta od čokolade i višanja koja će oboriti s nogu i vas i sve koji je probaju

06-04-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako ste fan kombinacije čokolade i višanja, onda će vam se svidjeti recept za takozvanu Leninu tortu koji je s nama podijelila Nataša Pralica.

Nataša kaže da je ovo odlična torta koja će vas oboriti s nogu. Kobinacija čokolade i višanja jednostavno je pun pogodak.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Zato evo recepta.

Torta s čokoladom i višnjama - sastojci:

Biskvit:

  • 60 g margarina ili maslaca
  • 60 g čokolade za kuhanje
  • 5 bjelanjaka
  • 130 g šećera
  • 75 g brašna

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 5 žumanjaka
  • 1 puding od čokolade
  • 5 žlica brašna
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 1 staklenka kompota od višanja (340 g)

Ganache:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 150 ml vrhnja za šlag

Dekoracija:

  • strugotine čokolade
  • malo višanja
  • šećer u prahu

Torta s čokoladom i višnjama - priprema:

    Priprema kreme:

  1. U zdjelu dodajte žumanjke te ih izmiksajte.
  2. Zatim dodajte puding od čokolade, brašno i 100 ml mlijeka, sastojke sjedinite.
  3. U lonac dodajte šećer i preostalo mlijeko, te stavite kuhati.
  4. Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i dodajte pripremljene sastojke.
  5. Sve zajedno vratite kuhati i miksajte dok se ne zgusne.
  6. U vruće dodajte čokoladu za kuhanje, nacjeckanu ili u kapljicama te miksajte dok se ne istopi.
  7. Kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  8. Kompot od višanja procjedite.
  9. Ohlađenoj kremi uklonite foliju te ju izmiksajte.
  10. Zatim dodajte margarin ili maslac sobne temperature i nastavite miksati.
  11. Dodajte ocijeđene višnje, te sjedinite špatulom.
  12. Priprema biskvita:

  13. Kalup promjera 26 cm obložite masnim papirom.
  14. U zdjelu dodajte čokoladu za kuhanje, narezanu ili u kapljicama, i margarin ili maslac.
  15. Otopite u mikrovalnoj ili na pari.
  16. U drugu zdjelu dodajte bjelanjke, miksajte dok ne zapjene.
  17. Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  18. Zatim dodajte pripremljenu čokoladu i kratko miksajte najmanjom brzinom da se sjedini.
  19. Potom dodajte brašno i pomiješajte pjenjačom.
  20. Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup.
  21. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
  22. Ohlađen biskvit nožem odvojite od obruča i uklonite masni papir.
  23. Biskvit postavite na tacnu i postavite obruč.
  24. Priprema ganachea:

  25. U zdjelicu dodajte čokoladu za kuhanje, narezanu ili u kapljicama, i prelijte sa vrhnjem za šlag.
  26. Istopite u mikrovalnoj ili na pari.
  27. Ostavite da se malo ohladi.
  28. Slaganje torte:

  29. Preko biskvita rasporedite kremu.
  30. Zatim rasporedite ganache.
  31. Tortu stavite u hladnjak da se ohladi.
  32. Stegnutu tortu nožem odvojite od obruča, te ga uklonite.
  33. Za dekoraciju po želji možete po površini torte staviti strugotine čokolade, šećer u prahu i koju višnjicu.

Dobar tek!

Kako Nataša Pralica priprema ovu tortu s čokoladom i višnjama pogledajte u njezinu videu na YouTubeu i u nastavku ovog teksta, a ovaj i druge recepte potražite na blogu Natašine slastice.

Ako volite kombinaciju čokolade i višanja pogledajte i recept za Schwarzwald kolač.

Ako tražite još ideja za kremaste kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Kolač s jabukama i keksom Ne može brže i lakše: Fini kolač od jabuka koji će vam sigurno uspjeti

Majmunski kolač Uvijek se traži komad više kad pripremate majmunski kolač, provjerite recept

Kolač s grizom blogerice Antonije Jagodić Cijeli protvan košta oko pet eura, podsjeća na ledene kocke i ovaj kolač može napraviti svatko
 

Pročitaj još
Pročitaj još