Domaći teranino
Domaći teranino (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Živjeli! Imamo odličan recept za domaći teranino, priprema je jako jednostavna

28-11-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako postoji liker koji miriše na kvalitetna druženja i sve one večeri koje se pretvaraju u uspomene – to je teranino. Ovaj aromatični liker savršena je kombinacija vina i začina, a priprema je jednostavnija nego što mislite. Uz malo strpljenja i prave sastojke, možete napraviti onaj pravi, gusti i mirisni teranino kakav se služi u konobama.

Recept je u nastavku:

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Teranino - sastojci:

  • 1 L terana (ili drugog kvalitetnog crnog vina)
  • 300–350 g šećera
  • 1 naranča, narezana na kolutove
  • 1 limun, također u kolutovima
  • 1 štapić cimeta
  • 5–6 klinčića
  • 1 vanilin šećer
  • 1 dcl rakije ili ruma

Teranino - priprema:

  1. Narežite opranu naranču i limun na tanke kolutove. Nemoj uklanjati koru – upravo ona daje aromu. U veliku staklenku (najbolje sa širokim grlom) ubacite sve: voće, šećer, vanilin šećer, cimet, klinčiće i vino. Dobro promiješajte ili protresite.
  2. Dodajte rakiju – ona stabilizira liker i zaokružuje okus. Bez brige, ne osjeti se previše. Ako želite aromu ruma, dodajte rum umjesto rakije.
  3. Spremite staklenku na tamno i hladno mjesto 10–14 dana. Svaka dva dana lagano protresite da se šećer potpuno otopi. Nakon maceracije procijedite kroz gustu gazu ili filter za kavu kako bi liker bio bistar.
  4. Ulijte u sterilizirane boce. Najbolje je pustiti ga da odleži barem još 7 dana, jer tada okusi postanu skladni i glatki, ali bit će dobar i ako ga odmah poslužite.
  5. Teranino je najbolji kad je dobro rashlađen. Posluži ga u malim čašicama, idealno uz desert.

Dobar tek!

Volite likere? Onda će vam se svidjeti naš bogati popis recepata za biljne i voćne likere. 

Domaći teranino Domaći teranino (Foto: Midjourney)

U nastavku možete pronaći i još recepata za pića koja griju dušu i tijelo.

Kuhano bijelo vino Još bolje od crvenog? Isprobajte recept za mirisno kuhano bijelo vino

Kuhano vino Tako aromatično: Recept za posebno kuhano vino koje će ugrijati i dušu i tijelo

Kuhani džin Živjeli! Recept za kuhani džin stvoren za zimska druženja

Punč od samo tri sastojka oduševit će vas Živjeli! Recept za blagdanski punč koji mami i mirisom i okusom

Ćokoladni punč Ne volite kuhano vino? Isprobajte recept za fini čokoladni punč

 

Pročitaj još
Pročitaj još