Žitne pločice
Žitne pločice (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Zasitne pločice: Recept koji će vas riješiti ovisnosti o pekari

06-02-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Odlasci u pekarnu ili posezanje za slatkim zalogajima koji tijelu odluzimaju energiju i stvaraju još veći prividni osjećaj gladi navike su brojnih tijekom radnog vremena.

Pomoć pri odvikavanju od loših ugljikohidrata i šećera su energetske pločice, mali zalogaji prepuni hranjivih sastojaka koje možete jesti za doručak ili međuobrok i vrlo brzo ih sami pripremiti kod kuće.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Energetske pločice koje obiluju zdravim žitaricama i voćem izvrsno su rješenje za sve koji ne pronalaze vremena za doručak i kvalitetan međuobrok.

Sami ih možete napraviti kod kuće od suhog voća koje vam je pri ruci i žitarice koja spada u deset supernamirnica svijeta - amarantha. Amaranth obiluje bjelančevinama, a jedno zrno sadrži dvaput više kalcija od mlijeka i tri puta više vlakana od pšenice.

Hranjiva vrijednost i obilje vitamina i minerala tijelo će opskrbiti energijom, i produljiti osjećaj sitosti. A najvažnije pločice su definitivno bolji izbor od odlaska u pekaru i za njima možete posegnuti kad god osjetite glad.

Žitne pločice - sastojci:

  • 3 žlice meda
  • 1/3 banane
  • 4 žlice amaranth sjemenki
  • 1 žlica brusnica
  • 1 žlica grožđica
  • 1 žlica grubo mljevenih lanenih sjemenki
  • 1 žlica grubo rezanih oraha

Žitne pločice - priprema:

  1. U posudu stavite med, dodajte usitnjenu bananu, brusnice, grožđice, lanene sjemenke, nasjeckane orahe i predhodno 'na teflonskoj tavici' iskokičane, amaranth sjemenke.
  2. Sve zajedno dobro pomiješajte i prebacite na manji protvan obložen papirom za pečenje.
  3. Stavite u pećnicu na 100 stupnjeva od 15-20 minuta da se smjesa prosuši. Izvadite iz pećnice i ostavite da se smjesa ohladi, te je potom režite na pločice.

Dobar tek!

Isprobajte i ove recepte za zdrave zalogaje: 

Zobena kaša s okusom tiramisua Recept za zobenu kašu koja mirisom i okusom podsjeća na tiramisu

Zobena kaša Trik za najkremastiju i najfiniju zobenu kašu koju ćete ikada probati

Zobeni keksi Recept za fine keksiće s kojima nećete "zgriješiti" tijekom korizme

Chia puding Najlakši recept za fini puding pun proteina koji se ne kuha

 

Pročitaj još
Pročitaj još