Esterhazy torta još je jedan klasičan mađarski desert kojeg smo prisvojili s velikim zadovoljstvo, baš kao i omiljene žarbo ploške ili dobošicu. Ova obožavana torta sastoji se od slojeva meringe s bademom spojenih ukusnom kremom. S obzirom na to da je za nju uistinu potrebno malo više vremena i truda, Esterhazy torta najčešće se radi za neka posebna slavlja, ali to ne znači da ne može biti dobra poslastica za "običan" vikend. U nastavku vam donosimo recept za tortu kojoj rijetko tko može reći ne.

 

Sastojci za meringu s bademima:

  • 10 bjelanjaka
  • 70 g kristal-šećera
  • 180 g šećera u prahu
  • 240 g mljevenih badema

Sastojci za kremu:

  • 10 žumanjaka
  • 170 g šećera u prahu
  • 90 g škrobnog brašna
  • 225 g mlijeka
  • 250 g maslaca sobne temperature

Sastojci za glazuru:

  • 150 g šećera u prahu
  • 1 velika žlica limunova soka
  • 30 g vrele vode

Sastojci za čokoladne šare:

  • 50 g tamne čokolade
  • 1 velika žlica ulja

Priprema Esterhazy torte:

  1. Okrugli kalup za pečenje premažite s malo masnoće i potom obložite papirom za pečenje. U zasebnoj posudi pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
  2. Bjelanjke ubacite u veću posudu i miksajte dok se ne formira mekani snijeg. Zatim malo po malo ubacujte kristalni šećer u smjesu te miksajte i dalje sve dok ne dobijete jako čvrst snijeg. Među dva prstima protrljajte malo snijega i ako više pod prstima ne osjetite kristale šećera, to znači da je miksanje gotovo. U snijeg sada lagano špatulom ili kuhačom umiješajte mljevene bademe s brašno. Smjesu ubacite u kalup, stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 30-ak minuta, sve dok meringa lijepo ne potamni i odvoji se od rubova kalupa. Potom je izvadite van i pustite da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Sada pripremite kremu. Prvo žumanjke pomiješajte sa šećerom u prahu i dodajte škrobno brašno te sve sjedinite u glatku smjesu. Mlijeko zakuhajte i potom malo po malo dodajte u jaja, polako i u nekoliko navrata kako biste uspješno razrijedili smjesu. Potom je vratite u zdjelu i kuhajte oko 5 minuta na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Zatim maknite s vatre i pustite da se u potpunosti ohladi. Kada je krema od žutanjaka hladna, mikserom razradite maslac sobne temperature te pomalo u njega dodajte žutanjke uz stalno miksanje.
  4. Ohlađenu meringu nazubljenim nožem prerežite na četiri-pet tankih kora. Prvo donju premažite kremom pa poklopite i ponavljajte sve dok ne iskoristite svu kremu i kore. Prilikom raspodjele kreme, računajte da vam treba ostati dovoljno i kako biste tortu izvana u potpunosti obložili njom.
  5. Kada je torta nafilana, pripremite glazuru. Šećer u prahu, limunov sok i vrelu vodu miješajte dok ne dobijete glatku tekuću glazuru. Prelijte je preko torte. Sada rastopite čokoladu, umiješajte ulje i napravite s njom šare po glazuri. Naravno, ovaj dio ukrašavanja s čokoladom možete i preskočiti. Tortu potom stavite u hladnjak preko noći.

Recept za Giotto tortu Bez pečenja i trošenja struje: Recept za tortu od lješnjaka gotovu za 20 minuta

Ledeni vjetar Ledeni vjetar: Recept za omiljeni voćni kolač koji se jede do zadnje mrvice

Havana torta Brzinski recept za Havana tortu koju će voljeti i ljubitelji cheesecakea

Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju