Plazma-mak torta sjajna je ideja kada vam treba nešto brzinski slatko, bez da uprljate puno suđa, pa čak ni mikser.
Idealna je i za onda kada nemate vremena za pravljenje kompliciranijih deserata, ili ako jednostavno ne volite komplicirane torte s puno kora i kuhanim filama, kaže Biserka Radovanović na čijem smo blogu slatki_biseri pronašli recept za plazma-mak tortu koja je toliko dobra da je njezini ljubitelji nazivaju ludilom od torte.
Torta može biti i posna ako mlijeko zamijenite vodom, a maslac margarinom (Foto: Biserka Radovanović)
Želite li i vi isprobati ovu najbržu tortu na svijetu koja je oduševila ljubitelje slatkog, slijedite recept koji donosimo u nastavku.
Plazma-mak torta - sastojci:
Fila:
- 200 g mljevenog maka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice griza
- 600 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 350 g mljevene plazme
Ganaš:
- 150 g mliječne ili bijele čokolade
- 70 ml slatkog vrhnja
*ako se koristi crna čokolada, onda je odnos čokolade i slatkog vrhnja isti!
'Ludilo od torte', tako opisuju tortu od plazme i maka (Foto: Biserka Radovanović)
Plazma-mak torta - priprema:
-
Stavite u mali lončić mak, šećer, vanilin šećer, griz i mlijeko za izradu file. Miješajte povremeno i kada se smjesa zgusne (nakon 10-ak minuta), dodajte maslac u vruću smjesu i miješajte dok se ne rastopi.
-
Dodajte zatim u smjesu mljevenu plazmu te je također umiješajte. Utapkajte dobivenu smjesu u kalup promjera 22 centimetra te odložite u hladnjak.
-
Za ganaš u mali lončić stavite čokoladu i slatko vrhnje, miješajte i držite na vatri dok se ne sjedini. Ovaj korak može se odraditi i u mikrovalnoj. Gotov ganaš rasporedite preko torte, ukrasite po želji i ostavite u hladnjaku da se stisne.
Ako tražite još ideja za kremaste kolače, tradicionalne slastice, pite ili savijače, neka vam naš popis od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Isprobajte i druge recepte za brzinske torte i kolače:
Dobart tek!