Za ovo savršenstvo okusa trebat će vam samo nekoliko lako dostupnih sastojaka, a priprema je stvarno laka, stoga je odličan izbor i za sve one koji nisu vješti u pripremi kolača.
Čokoladna torta s bademima - sastojci:
- 250 g kvalitetne tamne čokolade, nasjeckane
- 150 g maslaca, plus malo za premazivanje
- 4 jaja
- 200 g smeđeg šećera
- Prstohvat soli
- 150 g mljevenih badema
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žlice kakao praha, plus još malo za posipanje
Čokoladna torta s bademima - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190°C, ako koristite s ventilatorom onda 170°C. Obložite dno kalupa promjera 24 cm papirom za pečenje i premažite stranice maslacem.
- U zdjelu otpornu na toplinu stavite čokoladu i maslac. Zdjelu postavite iznad posude s lagano kipućom vodom i miješajte dok se sastojci ne otope. Ostavite da se malo ohladi.
- U posebnoj posudi izmiksajte jaja, šećer i prstohvat soli dok smjesa ne postane svijetla, gusta i kremasta. Dodajte rastopljenu čokoladu s maslacem i lagano promiješajte.
- Posipajte mljevene bademe, prašak za pecivo i kakao prah po smjesi, pa nježno umiješajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup, poravnajte vrh i pecite oko 40 minuta dok kolač ne postane čvrst na dodir.
- Ostavite kolač da se ohladi, pospite ga kakao prahom i poslužite.
Ako ste ljubitelji slatkoga, ovu jednostavnu tortu možete preliti domaćom karamelom ili domaćim namazom od pistacija.
Tako je mekana, a u nju ne ide ni mrvica brašna (Foto: Stockfood)
Umjesto kakaa u prahu, tortu možete ukrasiti i čokoladnom glazurom.
Ako tražite još recepata za jednostavne kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
U nastavku možete pronaći još ideja za čokoladne torte i kolače.
Dobar tek!