Kad ste zadnji put jeli ili ispekli pravu talijansku focacciu s maslinama i ružmarinom? Ako niste dugo, možda je upravo sad vrijeme jer imamo odličan recept za taj slasni zalogaj kojim ćete osvojiti sve one s kojima ga odlučite podijeliti.

Focaccia je, kao što već znate, tanka talijanska pogača. Može biti obična, samo posipana solju, a može biti nadjevena. Nadjeva se maslinama, rajčicama, lukom, pa i komadićima sira, posipa finim, aromatičnim začinima, prelijeva mješavinom maslinova ulja i vode i peče dok ne poprimi zlatnu boju. Služi se topla ili hladna, samostalno ili uz omiljene nareske.

Mi vam donosimo recept upravo za mekanu i mirisnu focacciu s maslinama i ružmarinom. Kako vam zvuči? Nama kao idealan zalogaj za dijeljenje s ekipom kod kuće, ali i onom na poslu jer ima dovoljno za sve!

Sastojci:

500 g glatkog brašna
300 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
50 ml mlijeka
30 ml maslinova ulja
10 g soli
nekoliko grančica ružmarina
12-15 otkoštenih maslina

Za preljev:
50 ml vode
50 ml maslinova ulja

Pizza muffini Doručak, ručak i(li) večera: Recept za brze i slasne pizza-muffine

Slika nije dostupna Recept za slanu pitu uz koju će i klinci zavoljeti "zelenjavu"

Priprema:

1. U manju posudu namrvite kvasac, dodajte žličicu brašna i žličicu šećera pa prelijte s 50 ml mlakog mlijeka i ostavite da se kvasac aktivira.

2. U drugu, veću zdjelu prosijte brašno, dodajte sol pa dobro izmiješajte, potom dodajte ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si brašnom).

3. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite ga u posudu, prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže najmanje 30 minuta.

4. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu radnu površinu, premijesite ga pa ga prebacite u pleh (promjera 40 cm) u kojem ćete peći focacciu, a koji ste premazali maslinovim uljem te ga pustite da se ponovno diže još najmanje 30 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.

5. Pripremite preljev od vode i maslinova ulja.

Slika nije dostupna Jeftin izvor proteina: Zanemarena namirnica koja snižava kolesterol i poboljšava probavu

6. Nauljite ruke pa prstima izbodite uzdiglo tijesto, nadjenite ga otkoštenim maslinama (ubodite ih u tijesto), po površini pospite ružmarin pa prelijte preljevom od vode i maslinova ulja. Prekrijte pripremljenu focacciu i ostavite da se diže dodatnih 30 minuta.

7. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 25 minuta, a posljednjih nekoliko minuta okrenite grijač na grill i zapecite focacciu do lijepe zlatne boje.

8. Izvadite iz pećnice, pustite da se focaccia kratko prohladi pa poslužite uz omiljene nareske.

Bacite oko i na najlakši recept za pravu focacciu zbog koje ćete se osjećati kao da ste u Italiji. Ova focaccia barese u sebi krije sočne cherry rajčice, crne masline i puno začinskog bilja.

A tek ova sa slanim srdelama? Priznajte, pogača sa srdelama i maslinama ide na vašu listu za isprobavanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju