SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 30 dag oštrog brašna
- 15 dag maslaca
- 1 jaje srednje veličine
- 1 mala žlica soli
SASTOJCI ZA NADJEV:
- 25 dag špinata
- 25 dag blitve
- 10 dag brokule
- 4 jaja
- 4 dl jogurta
- 10 dag feta sira
- sol i papar
- žlica maslinova ulja ili druge masnoće po želji
PRIPREMA SLANE PITE:
1. Blitvu i špinat operite pa narežite na tanje trakice. Razdvojite cvjetove brokule na manje komade i operite ih.
2. Sad pripremite tijesto. U brašno dodajte sol i maslac narezan na tanke šnite. Vrhovima prstiju izmrvite maslac uz pomoć brašna. Budite brzi jer se maslac ne smije previše otopiti. Kada primijetite da je maslac veličine krupnih krušnih mrvica, dodajte jaje i zatim zamijesite tijesto.
Nemojte ga mijesiti predugo jer će zbog toga postati žilavo. Dovoljno je da sjedinite maslac, brašno i jaje u glatku smjesu. Tijesto rukama oblikujte u loptu pa zatim u disk (tako ćete ga kasnije lakše valjati), omotajte plastičnom folijom te stavite u hladnjak na 15 minuta.
3. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. U zdjelu ubacite špinat i blitvu, posolite i popaprite pa pirjajte 2-3 minute dok povrće malo ne "povene". Ubacite brokulu i pirjajte sve zajedno još 5 minuta pa maknite s vatre.
4. U zdjelici razmutite jaja, dodajte jogurt, malo začinite po ukusu u dobro promiješajte. Fetu narežite na kockice. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini. Ako imate okrugli kalup, tijesto razvaljajte u krug, a ako koristite klasičan pravokutni kalup, onda ga razvaljajte u pravokutnik. Prebacite ga u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite ga 10 minuta i zatim izvadite van.
5. Na tijesto rasporedite povrće, zalijte mješavinom jaja i jogurta, posipajte po vrhu fetu i vratite u pećnicu. Pecite pitu između 30 i 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Kada je površina pite zlatnožute boje, a tijesto se odvojilo od ruba i također je lijepo tamno – pita je gotova.
Dobar tek!