Knedla-kolač je gotov za tren oka i topi se u ustima
Knedla-kolač je gotov za tren oka i topi se u ustima (Foto: Ivana Šteković)
Zdravlje & prehrana

Još bolje i brže od originala: Recept za knedla-kolač koji se topi u ustima

14-09-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Tradicionalne knedle sa šljivama mnogi će staviti na sam vrh liste najdražih slastica koje se na našem stolu često znaju pojaviti i kao glavno jelo. Mekano tijesto, ukusno voćno punjenje i pržene krušne mrvice koje daju hrskavu teksturu malo koga mogu ostaviti ravnodušnim.

Galerija Knedla-kolač Knedla-kolač - 3 +0 Knedla-kolač je gotov za tren oka i topi se u ustima

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Priprema knedli je posao koji obično oduzima malo više vremena jer je svaku kuglicu potrebno napuniti i oblikovati. Rješenje za ovaj slatki problem pronašli smo kod food-blogerice Ivane Šteković iz Kostajnice, koja je klasične knedle sa šljivama napravila u obliku kolača i tako skratila postupak izrade, ali i pokazala veliku kreativnost u kuhinji.

Knedla kolač – sastojci:

  • 400 g krušnih mrvica
  • 130 g šećera
  • 100 ml ulja

Za kremu od griza:

  • 1 litra mlijeka
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g griza
  • 1 jaje
  • 80 g maslaca

Za voćni nadjev:

  • 1 kg očišćenih šljiva
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 60 g gustina
  • 6 žlica vode

Knedla-kolač – priprema:

  1. Šljive izrežite na sitne komadiće. U zdjelu stavite šljive, šećer i vanilin šećer pa kuhajte na laganoj vatri sve dok ne prokuhaju, a nakon vrenja još 10 minuta kako bi omekšale. Za to vrijeme razmutite gustin i vodu i dodajte šljivama. Dodajte šećer i kuhajte dok se ne zgusne. Ostavite sa strane dok se ne prohladi.
  2. U veću tavu stavite ulje, dodajte krušne mrvice i pržite do zlatne boje. Dodajte šećer pa ostavite sa strane dok pripremate kremu od griza.
  3. U duboku posudu stavite 700 ml mlijeka, dodajte šećer i vanilin šećer pa kuhajte do vrenja. Preostalih 300 ml mlijeka pomiješajte s grizom i jajetom. U kipuće mlijeko sipajte smjesu od griza i neprestano miješajte dok se ne zgusne. Skinite s vatre pa dodajte maslac. Miješajte dok se maslac ne otopi.
  4. Na dno kalupa za torte (možete koristiti i četvrtasti kalup) rasporedite polovicu krušnih mrvica. Preko krušnih mrvica rasporedite pola kreme od griza, a zatim stavite nadjev od šljiva. Preko šljiva stavite drugu polovicu kreme od kriza i završite slojem krušnih mrvica.
  5. Neka se kolač hladi nekoliko sati ili preko noći.

Ovaj zanimljivi recept pronašli smo na profilu Ivanina kuhinja na Instagramu, a inspiraciju za još ukusnih i jednostavnih slastica pronađite u nastavku. 

Ako tražite još ideja za kremaste kolače, tradicionalne slastice, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Knedle sa šljivama bez krumpira i jaja Recept za brze knedle sa šljivama bez jaja i krumpira

Knedle s marelicama i krušnim mrvicama Mljac! Recept za starinske knedle s marelicama i krušnim mrvicama

Kolač sa šljivama Nije kompliciran i brzo se priprema: Kolač sa šljivama koji se topi u ustima

Kolač sa šljivama Ne može lakše: Gotov za čas - recept za brzi kolač sa šljivama

Džem od šljiva Džem od šljiva s rumom uz koji palačinke postaju najtraženiji desert

Tri leće Tri leće: Recept za biskvitni kolač kojem tepaju da je najsočniji na svijetu

Dobar tek!