Knedla-kolač je gotov za tren oka i topi se u ustima
Knedla-kolač je gotov za tren oka i topi se u ustima (Foto: Ivana Šteković)
Zdravlje & prehrana

Još bolje i brže od originala: Recept za knedla-kolač koji se topi u ustima

14-09-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Tradicionalne knedle sa šljivama mnogi će staviti na sam vrh liste najdražih slastica koje se na našem stolu često znaju pojaviti i kao glavno jelo. Mekano tijesto, ukusno voćno punjenje i pržene krušne mrvice koje daju hrskavu teksturu malo koga mogu ostaviti ravnodušnim.

Galerija Knedla-kolač Knedla-kolač - 3 +0 Knedla-kolač je gotov za tren oka i topi se u ustima

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja

Priprema knedli je posao koji obično oduzima malo više vremena jer je svaku kuglicu potrebno napuniti i oblikovati. Rješenje za ovaj slatki problem pronašli smo kod food-blogerice Ivane Šteković iz Kostajnice, koja je klasične knedle sa šljivama napravila u obliku kolača i tako skratila postupak izrade, ali i pokazala veliku kreativnost u kuhinji.

Knedla kolač – sastojci:

  • 400 g krušnih mrvica
  • 130 g šećera
  • 100 ml ulja

Za kremu od griza:

  • 1 litra mlijeka
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g griza
  • 1 jaje
  • 80 g maslaca

Za voćni nadjev:

  • 1 kg očišćenih šljiva
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 60 g gustina
  • 6 žlica vode

Knedla-kolač – priprema:

  1. Šljive izrežite na sitne komadiće. U zdjelu stavite šljive, šećer i vanilin šećer pa kuhajte na laganoj vatri sve dok ne prokuhaju, a nakon vrenja još 10 minuta kako bi omekšale. Za to vrijeme razmutite gustin i vodu i dodajte šljivama. Dodajte šećer i kuhajte dok se ne zgusne. Ostavite sa strane dok se ne prohladi.
  2. U veću tavu stavite ulje, dodajte krušne mrvice i pržite do zlatne boje. Dodajte šećer pa ostavite sa strane dok pripremate kremu od griza.
  3. U duboku posudu stavite 700 ml mlijeka, dodajte šećer i vanilin šećer pa kuhajte do vrenja. Preostalih 300 ml mlijeka pomiješajte s grizom i jajetom. U kipuće mlijeko sipajte smjesu od griza i neprestano miješajte dok se ne zgusne. Skinite s vatre pa dodajte maslac. Miješajte dok se maslac ne otopi.
  4. Na dno kalupa za torte (možete koristiti i četvrtasti kalup) rasporedite polovicu krušnih mrvica. Preko krušnih mrvica rasporedite pola kreme od griza, a zatim stavite nadjev od šljiva. Preko šljiva stavite drugu polovicu kreme od kriza i završite slojem krušnih mrvica.
  5. Neka se kolač hladi nekoliko sati ili preko noći.

Ovaj zanimljivi recept pronašli smo na profilu Ivanina kuhinja na Instagramu, a inspiraciju za još ukusnih i jednostavnih slastica pronađite u nastavku. 

Ako tražite još ideja za kremaste kolače, tradicionalne slastice, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Knedle sa šljivama bez krumpira i jaja Recept za brze knedle sa šljivama bez jaja i krumpira

Knedle s marelicama i krušnim mrvicama Mljac! Recept za starinske knedle s marelicama i krušnim mrvicama

Kolač sa šljivama Nije kompliciran i brzo se priprema: Kolač sa šljivama koji se topi u ustima

Kolač sa šljivama Ne može lakše: Gotov za čas - recept za brzi kolač sa šljivama

Džem od šljiva Džem od šljiva s rumom uz koji palačinke postaju najtraženiji desert

Tri leće Tri leće: Recept za biskvitni kolač kojem tepaju da je najsočniji na svijetu

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još