Priprema knedli je posao koji obično oduzima malo više vremena jer je svaku kuglicu potrebno napuniti i oblikovati. Rješenje za ovaj slatki problem pronašli smo kod food-blogerice Ivane Šteković iz Kostajnice, koja je klasične knedle sa šljivama napravila u obliku kolača i tako skratila postupak izrade, ali i pokazala veliku kreativnost u kuhinji.
Knedla kolač – sastojci:
- 400 g krušnih mrvica
- 130 g šećera
- 100 ml ulja
Za kremu od griza:
- 1 litra mlijeka
- 180 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g griza
- 1 jaje
- 80 g maslaca
Za voćni nadjev:
- 1 kg očišćenih šljiva
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 60 g gustina
- 6 žlica vode
Knedla-kolač – priprema:
- Šljive izrežite na sitne komadiće. U zdjelu stavite šljive, šećer i vanilin šećer pa kuhajte na laganoj vatri sve dok ne prokuhaju, a nakon vrenja još 10 minuta kako bi omekšale. Za to vrijeme razmutite gustin i vodu i dodajte šljivama. Dodajte šećer i kuhajte dok se ne zgusne. Ostavite sa strane dok se ne prohladi.
- U veću tavu stavite ulje, dodajte krušne mrvice i pržite do zlatne boje. Dodajte šećer pa ostavite sa strane dok pripremate kremu od griza.
- U duboku posudu stavite 700 ml mlijeka, dodajte šećer i vanilin šećer pa kuhajte do vrenja. Preostalih 300 ml mlijeka pomiješajte s grizom i jajetom. U kipuće mlijeko sipajte smjesu od griza i neprestano miješajte dok se ne zgusne. Skinite s vatre pa dodajte maslac. Miješajte dok se maslac ne otopi.
- Na dno kalupa za torte (možete koristiti i četvrtasti kalup) rasporedite polovicu krušnih mrvica. Preko krušnih mrvica rasporedite pola kreme od griza, a zatim stavite nadjev od šljiva. Preko šljiva stavite drugu polovicu kreme od kriza i završite slojem krušnih mrvica.
- Neka se kolač hladi nekoliko sati ili preko noći.
Ovaj zanimljivi recept pronašli smo na profilu Ivanina kuhinja na Instagramu, a inspiraciju za još ukusnih i jednostavnih slastica pronađite u nastavku.
Ako tražite još ideja za kremaste kolače, tradicionalne slastice, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Dobar tek!