Sezona šljiva u punom je jeku. Iskoristite je i napravite ovaj ukusan, jednostavan i brz kolač s dodatkom ovog obožavanog voća u kojem se citrusne note spajaju s neodoljivom slatkoćom vanilije.

SASTOJCI ZA KOLAČ OD ŠLJIVA:

- 4 jaja
- 15 dag šećera (kristal)
- 30 dag brašna
- 2 male žlice praška za pecivo
- 10 dag maslaca
- 10 velikih žlica mlijeka
- sok od 1 limuna
- 1 mala žlica ekstrakta vanilije ( ili 1 mahuna vanilije)
- 30 dag šljiva

Napravite ukusan, jednostavan i brz kolač sa šljivama u kojem se citrusne note spajaju s neodoljivom slatkoćom vanilije.

PRIPREMA:

1. Umiješajte prašak za pecivo u brašno i stavite na stranu. Maslac otopite na laganoj vatri. Šljive operite, raspolovite (ili raščetvorite, ovisno o želji) i obavezno odstranite koštice.

Čokoladna torta (ilustrativna fotografija) Brza i fina čokoladna torta gotova za samo 20 minuta

2. Cijela jaja miksajte sa šećerom sve dok smjesa ne postane svijetložuta i ne udvostruči se. U nju polako dodajte maslac (mora biti mlak, nikako vruć), a zatim sok od limuna i mlijeko. Nakon toga dodajte vaniliju. Ako ćete umjesto ekstrakta koristiti mahunu, razrežite je na pola i sastružite nožem iz nje sjemenke koje potom dodajte u smjesu.

Kolač od kokosa po receptu Nataše Pralice Gotov za 20 minuta: Najfiniji kolač od kokosa koji se topi u ustima

3. Naposljetku dodajte brašno, miješajući mikserom na laganoj brzini.

4. Protvan za pečenje po želji namažite maslacem ili uljem te posipajte krušnim mrvicama. Ulijte smjesu u protvan i na vrh poslažite šljive. Kolač potom stavite u pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada dobije lijepu zlatnu boju i odvoji se od rubova protvana.

SAVJET: Kolač možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije ili malo tučenog slatkog vrhnja.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju