Ako ste dosad stari kruh upotrebljavali isključivo za krušne mrvice, dodavali ga u faširane šnicle, od njega radili klasične knedle od kruha ili ste ga jednostavno pohali, mi vas pozivamo da ga isprobate na malo drukčiji način.

Napravite okruglice od starog kruha i sira pa ih poslužite kao toplo predjelo u umaku od parmezana i maslaca ili kao prilog uz omiljena mesna jela. U Južnom Tirolu zovu ih Kasnocken jer točno tako i izgledaju, kao malo veće, izdužene noklice, i to sa sirom.

Glavni im je sastojak stari kruh i topivi sir po izboru, kao što je na primjer gouda ili ementaler, a služe se s raznim umacima i nevjerojatno su slasne. Probajte ih već sutra, sigurno imate starog kruha!

Sastojci:

300 g starog bijelog kruha
250 ml mlakog mlijeka
300 g topivog sira (gouda, ementaler, podravec)
1 komad ljutike
30 g maslaca
1 žlica glatkog brašna
3 jaja
2 žlice vlasca (svježeg ili sušenog)

Za umak:
80 g maslaca
70 g ribanog parmezana

Slika nije dostupna Najbolje prijateljice pire-krumpira: Recept za ćufte u umaku od rajčice

Batat sa slanutkom Barkice od batata: Zdravi obrok koji ćete uspjeti "prodati" i djeci

Priprema:

1. Stari kruh narežite nasitno, stavite ga u dublju posudu pa ga zalijte mlakim mlijekom. Sir naribajte na grubi dio ribeža pa i sir dodajte smjesi od kruha i mlijeka.

2. U tavi otopite 30 g maslaca pa na njemu 6-7 minuta pirjajte sitno nasjeckanu ljutiku (ili luk), malo prohladite pa dodajte smjesi od kruha i mlijeka. Dodajte brašno (možete i žlicu-dvije krušnih mrvica), jaja, nasjeckani vlasac i malo soli pa sve dobro izmiješajte. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo mlijeka.

3. Rukom formirajte veće okruglice, odnosno izdužene noklice, stavite ih kuhati u slanu kipuću vodu te ih kuhajte oko 15 minuta.

4. U tavici otopite maslac, dodajte ribani parmezan, ubacite kuhane okruglice pa sve lagano izmiješajte. Za dodatnu kremoznost dodajte i nekoliko žlica vode u kojoj su se kuhale okruglice. Kuhane okruglice slobodno poslužite i kao prilog mesnim jelima.

Ne zaboravite uz njih na stol staviti i punu zdjelu šarenog povrća, ova ukusna salata zahvaljujući kojoj ćete pucati od zdravlja savršeno će zaokružiti obrok.

Ako ste više od jela na žlicu, ove se okruglice odlično snalaze i u gustim juhama. Juha od buče za bi vas mogla biti pun pogodak!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju